Helder vijverwater.., of troebel groen vijverwater?

Mooi helder vijverwater is exact de bedoeling wanneer je een vijver in je tuin hebt, maar wat te doen bij troebel, groen vijverwater?

Helder vijverwater, of groen troebel vijverwater?
De wind voert zweefalg (draadalg) met zich mee, wat ook uiteraard in vijverwater terecht komt. Al bij een temperatuur van zo’n 8 a 9 C krijgt zweefalg de kans te groeien. Daar waar zuurstofplanten pas goed groeien bij zo’n 13 C. In principe kunnen voldoende gezonde zuurstofplanten op termijn zweefalg tegengaan. Het plantje Waterpest is een bekend voorbeeld hiervan. Wil je echter een snellere oplossing voor groen, troebel vijverwater dan zul je zelf maatregelen moeten nemen. Helder vijverwater betekent dat de vijver optimaal in balans is; er zijn voldoende zuurstofplanten aanwezig, er is voldoende mogelijkheid voor CO2 opname & opname van mineralen door de zuurstofplanten. Is er een ontbrekende schakel in deze cyclus, dan krijgt zweefalg een kans en ontstaat groen, troebel vijverwater.

Groen, troebel vijverwater door zweefalg
Zweefalg veroorzaakt groen troebel vijverwater. Het ontneemt de zuurstof waterplanten de noodzakelijke voeding. Je kunt actie ondernemen door bij de speciaalzaak (vaak ook via internet verkrijgbaar) behandelpakketten aan te schaffen welke stapsgewijs weer helder vijverwater verschaffen.

Zweefalg tegen gaan
Helder vijverwater hebben en houden? Inventariseer vooraf, bij de vijver speciaalzaak, welke handelingen noodzakelijk zijn voor het behouden van helder vijverwater, denk hierbij aan:

  • Speciaal filter aanbrengen
  • doorstroming vijverwater
  • hardheid water op peil houden
  • zuurstofplanten onderhoud

Meer vijver informatie?

Meer tuin?