Tips bij het kopen van een huis

Het kopen van huizen vergt de nodige voorbereiding, zeker bij het kopen van je eerste huis is hulp wellicht gewenst. In dit artikel gaan we in op de verschillende stappen, die je dient te zetten bij het kopen van huizen. Allereerst is het vanzelfsprekend belangrijk om een geschikt huis te vinden, die aansluit bij je wensen en past in het budget. Er bestaan op internet tal van websites, waar de verschillende makelaars uit de omgeving hun te koop staande huizen aanbieden. Je kunt natuurlijk ook bij de makelaar zelf langsgaan om te bekijken welke woningen te koop staan.

Informatie huizen kopen

Voor je definitief besluit een huis te kopen, is het noodzakelijk om de nodige informatie over het huis in te winnen. Enerzijds kan de makelaar je vaak informatie verstrekken, anderzijds is het gebruikelijk om een woning te bezichtigen alvorens je wellicht een bod uitbrengt. Dit bezichtigen wordt soms direct met de huidige eigenaar van een woning afgesproken, in andere gevallen gebeurd dit in samenspraak met de makelaar, die er zelf ook vaak bij is. Wanneer je na de bezichtiging enthousiast bent over het kopen van het huis, probeer je de waarde van het huis zo goed mogelijk te bepalen.

Om een goede indicatie van de waarde van een woning te berekenen kun je hulp inschakelen van het kadaster, waar men bijvoorbeeld informatie heeft over andere transacties in de straat van de woning. Door de prijs per vierkante meter te vergelijken van de woning die je op het oog hebt, met die van gelijkwaardige woningen in de straat, heb je een aardige indicatie.

Hypotheek en bieden

Tot slot is het zaak om te kijken of het financieel haalbaar is om de woning te kopen, door bij de bank langs te gaan voor een hypotheek. Er zijn meerdere hypotheekvormen die interessant kunnen zijn, denk aan een startershypotheek, een spaarhypotheek of bijvoorbeeld een hybride hypotheek. Wanneer de hypotheek rond is, kun je een bod op de woning uitbrengen, waarna het aan de eigenaar is om hiermee akkoord te gaan of deze af te wijzen.