Inbraak systeem – hoe houd je de dieven buiten?

Goed hang- en sluitwerk zorgt dat inbrekers buiten de deur blijven maar welk anti-inbraaksysteem past op jouw ramen en deuren?

Oude sloten

Heb je nog een oud slot op de buitendeur waar een touwtje van door de brievenbus kan? Laat deze dan als eerste vervangen want inbrekers zijn door middel van ‘hengelen’ in enkele seconden binnen. Loop alle sloten, zowel van deuren als ramen, in huis na en bekijk ze kritisch; het zijn immers de eerste barrières voor inbrekers.

SKG Keurmerk

Zijn er sloten of is ander hang- en sluitwerk aan vervanging toe? Kies dan voor sloten met het SKG keurmerk. Door middel van een sterrensysteem wordt de vertraging van het forceren van het slot aangegeven. Hoe meer sterren het slot heeft, hoe langer het duurt voordat het slot opengebroken is.

Welk slot

Er zijn cilindersloten, oplegsloten en inbouw-sloten maar ook meerpuntssluitingen, bijzetsloten en dievenklauwen te koop maar niet elk slot past op iedere deur. Een houten deur is het meest eenvoudige, hierin kan door middel van boren en uithakken vrijwel elk slot geplaatst worden maar bij een stalen of kunststofdeur is dit minder eenvoudig. Vraag daarom een slotenmaker om advies en laat het plaatsen van goedgekeurd hang- en sluitwerk aan hem over.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen besluiten om (een deel van) de braakschade niet uit te keren als het hang- en sluitwerk niet is geplaatst door een erkend slotenmaker.

Inbraakpreventie

Naast het nodige hang- en sluitwerk kan je door middel van anti-inbraakstrips op de buitendeuren en goede buitenverlichting de kans op een inbraak verkleinen. Ook in je tuin kunnen hulpmiddelen staan die inbrekers goed van pas komen: losstaande containers of een bankje zijn prima klimmiddelen om snel en ongezien via de bovenverdieping in huis te komen. Zet deze spullen vast zodat er niet mee gesleept kan worden en leer jezelf aan om alles af te sluiten als je er geen direct zicht meer op hebt: de ramen dicht op de bovenverdieping als je beneden aan het werk bent en de deuren op slot als je even bij de buren koffie gaat drinken.