Soorten garagedeuren

De meeste mensen kennen enkel de klassieke kanteldeuren die in veel gevallen standaard bij garages worden geleverd. Echter, er zijn veel meer mogelijkheden op het gebied van garagedeuren. De markt heeft zich namelijk steeds verder ontwikkeld, waardoor er inmiddels een breed aanbod aan mogelijkheden verkrijgbaar is. Een aantal van deze mogelijkheden zullen we in onderstaande alinea’s doornemen.

De roldeur

Zoals de naam al doet vermoeden, rolt een roldeur zichzelf op bij het openen en rolt hij zichzelf uit bij het sluiten. Het grote voordeel van dergelijke deuren, is dat de panelen boven het deurgat worden opgerold. Dit maakt dat je het plafond van de garage kunt gebruiken om andere dingen op te bergen. Een roldeur is dus een prima oplossing als je maximaal gebruik wilt maken van de ruimte van de garage.

Sectionaal garagedeur

Sectionale garagedeuren zijn behoorlijk populair onder consumenten. Veel huizen met een garage hebben dan ook een dergelijke deur. Het grote voordeel van dit type is dat het de deur goed geïsoleerd kan worden en de panelen een moderne uitstraling aan je woning geven. De losse panelen worden bij het openen een voor een in het plafond gehangen waardoor het belangrijk is dat het plafond vrij is.

Sectionale garagedeuren kun je overigens voorzien van rubberen tochtstrippen waardoor dit type deur uitermate geschikt is voor garages waarin bijvoorbeeld veel aan auto’s gesleuteld wordt of andere hobby’s worden beoefend.

Zijdelingse garagedeuren

Zijdelingse garagedeuren kun je het beste vergelijken met een sectionaaldeur waarbij het verschil is dat bij de zijdelingse variant de panelen niet verticaal worden geopend maar horizontaal. De panelen worden dus langs de muur van de garage gehangen wanneer de deur geopend wordt.

Je vraagt je misschien af waarom je voor een zijdelingse garagedeur zou kiezen, aangezien je ervoor moet zorgen dat de muur altijd vrij is en eventuele stopcontacten of kranen in de weg kunnen zitten. Het antwoord is simpel. Wanneer je bijvoorbeeld je fiets in de garage hebt gestald en je regelmatig eropuit trekt, dan hoef je de garagedeur slechts een stukje open te doen en niet zoals bij een sectionaal deur de garage geheel te openen.

Kortom, zijdelingse deuren bieden met name gemak voor mensen die de garage gebruiken voor het stallen van fietsen en andere spullen waarmee ze vaak de ruimte in en uit willen zonder daar veel moeite voor te hoeven doen.

De (klassieke) kanteldeur

De klassieke kanteldeur is jarenlang de standaard geweest voor garages in Nederland. Een dergelijke deur is immers relatief gezien goedkoop in aanschaf en doet wat het moet doen. De nadelen van kanteldeuren zijn dat ze vrijwel altijd ongeïsoleerd zijn, veel tocht door laten en de trekveer waarmee je de garagedeur open en dicht kunt doen niet afgeschermd is.

Welke garagedeur pas bij jou?

Zoals je leest heb je nogal wat keuze wanneer het op garagedeuren aankomt. Waar het echt om draait is dat je kijkt naar jouw wensen. Ben jij iemand die bijvoorbeeld vaak een eind wilt fietsen en daarbij niet iedere keer de garage in zijn geheel wil openen? Dan is een zijdelingse garagedeur een prima optie voor jou. Gebruik je de garage enkel om je auto erin te parkeren en wil je eenvoudig op afstand de garage kunnen openen en sluiten? Dan geniet in veel gevallen een sectionaal garagedeur de voorkeur.

Wat naast het type deur ook belangrijk is, zijn de veiligheidsmaatregelen in verband met inbraakpreventie. Laat je op dit vlak goed voorlichten over de mogelijkheden. Het is vandaag de dag immers zeer belangrijk om je woning tegen inbraak te beveiligen.

Vergeet het onderhoud aan de garagedeur onderdelen niet!

Welke garagedeur je uiteindelijk ook kiest, iedere type heeft periodiek onderhoud nodig. De onderdelen die maken dat de deur geopend en gesloten kan worden slijten immers. Om de situatie veilig te houden, is het dan ook belangrijk om periodiek een aantal onderdelen te controleren en indien nodig te vervangen.

Garagedeur-onderdelen zijn over het algemeen prima verkrijgbaar en met een beetje onderhoud en het af en toe vervangen van een onderdeel kun je de levensduur van je deur aanzienlijk verlengen. Kortom, onderhoud aan je garagedeur betaalt zich dubbel en dwars terug!

Wel willen wij je erop wijzen dat onderhoudswerkzaamheden soms best gevaarlijke situaties met zich mee kunnen brengen wanneer je niet weet waar je mee bezig bent. Ga dus nooit proberen om onderdelen te vervangen als je niet weet hoe je dat moet doen. Het is in dergelijke gevallen beter om een monteur langs te laten komen om de werkzaamheden op een deskundige manier uit te laten voeren.