займ на карту займы онлайн на карту займы на карту онлайн моментальный займ онлайн займ онлайн на карту микрозайм онлайн на карту кредит онлайн на карту микрозаймы в интернете онлайн займ на карту моментальный займ

Planten zijn sfeermakers: maar wat voor nut hebben ze nog meer?

 

Bij woningen horen planten, bomen en bloemen. Er zijn genoeg redenen om ze in je woning te zetten. Zo zijn planten een toevoeging aan de gezelligheid, zorgen ze voor meer zuurstof én zuiveren ze de lucht. Verder kun je er ook nog eens mee zorgen dat je woning beter wordt geïsoleerd. Hoe doen die groene vrienden dat?

 

Planten als luchtzuiveraars

Sfeermakers in huis, dat zijn kamerplantenzeker. Leuk, maar ze zijn ook nog eens belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. We brengen veel uren in onze woning door, dus de lucht hierin moet gezond zijn. Is dit niet het geval dan kunnen we last krijgen van hoofdpijn, huid- en longklachten en slaapproblemen. Niet alle plantjes zuiveren hetzelfde. Wil je gezelligheid en functionaliteit in huis brengen? Dan zijn onder anderede (duivels)klimop, krulvaren, rubberplant en wat palmsoorten een goede keuze.

 

Goed isolatiemateriaal

Naast luchtfilters kunnen planten zorgen voor goede isolatie. Hierdoor wordt er minder energieverbruiktin huis en dat is goed voor het milieu maar uiteraard ook voor je portemonnee (kun je nog meer planten aanschaffen van het geld dat je minder uitgeeft!). Hoe werkt dit dan? Met kale muren waar wind op staat (en dan gaat het over de buitenkant van de woning) ontsnapt er meer warmte uit huis. Als je hier tegenaan een volle, dichte haag plaatst of een klimop tegen de muur laat groeien, wordt het minder snel koud omdat er meer warmte binnenblijft.

 

Het nut van een daktuintje
Naast het makkelijk planten van een haag of klimop in je tuin of balkon, kun je wat grote ingrepen doen. Hiervoor moet je wél een plat dak hebben. Veel van de puntdaken in Nederland kunnen hier dus niet van worden voorzien. Aanbouwtjes vaak natuurlijk weer wel. Wat kun je doen? Het dak groen maken, niet met verf maar met sedum, gras, kruiden en zelfs planten en bomen. Kun je zelf regelen, maar er bestaat ook een initiatief genaamd Rooftop Revolution. Daar helpen ze je met het financieren van de ingreep (dak) en geven advies over de mogelijkheden. Tuindak is gunstig, want zo’n tuin zorgt voor een energiebesparing van 25 procent in de zomer. Dat komt doordat de woning koeler blijft en je het minder hoeft te gooien op koelingsmiddelen. In de winter wordt er ook bezuinigd op verbruik. Verder is zo’n tuin een geluiddemper en een verlenger van de levensduur van het dak door bescherming tegen uv-straling, hagel en verschillen in temperatuur. Daarnaast kun je ook energie vergelijkenom de kosten van het verbruik te verlagen. Deze besparing kan je vervolgens weer investeren in een groen dak.

 

Verzorging

De verzorging van zo’n groen dak, hangt af van het soort begroeiing dat erop ligt. Als je een dak met bomen hebt, moet dit onderhouden worden als een normale tuin. Met sedum is dit weer heel anders, dit is onderhoudsarm, maar moet wel wat verzorgd worden. Nazorg van een groen dak is belangrijk. Verwijderen van bladeren en onkruid, waterafvoer controleren, bemesten en in sommige gevallen water geven zijn onderhoudstaken. Verzorging is niet heel vaak nodig, tweemaal per jaar kan al genoeg zijn.


Adverteren op deze website

Copyright © 2018 Wonen-interieur.com | Woonideeën, tips & huis inrichting - All Rights Reserved
Powered by WordPress & the Atahualpa WP Theme by BytesForAll. Now with Tutorials & Support

MySmartDeco.nl