Wel of geen roldeur kopen

Een van de grootste voordelen van roldeuren is dat ze geen ruimte in de garage innemen. Dat komt omdat de lamellen verticaal in een opbergsysteem worden opgerold die recht onder de ingang van de garage komt te hangen. Hierdoor blijft de ruimte direct onder het plafond in de garage vrij.

Ook kun je de zijmuren van de garage gebruiken om bijvoorbeeld stellingkasten neer te zetten. Iets wat bij garagedeuren die zijdelings open gaan, niet bij beide zijmuren mogelijk is.

Een ander groot voordeel van een roldeur is dat ze uitermate geschikt zijn wanneer er geen oprit voor de garage aanwezig is. De deur wordt immers verticaal opgerold waardoor er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als er bijvoorbeeld voorbijgangers langs de garage lopen. De deur klapt immers niet, zoals bijvoorbeeld bij een kanteldeur wel het geval is, naar buiten open.

Geïsoleerde en ongeïsoleerde deuren

Afhankelijk van wat je met de ruimte in de garage wilt doen, kun je ervoor kiezen om voor een geïsoleerde of niet geïsoleerde roldeur te gaan. Zeker wanneer je de garage enkel gebruikt om bijvoorbeeld je auto in te stallen, is een niet geïsoleerde deur een prima keuze.

Ben je echter van plan om regelmatig langere tijd door te brengen in de garage, bijvoorbeeld omdat je ervan houdt om aan je auto te sleutelen of meubels te maken, dan is een geïsoleerde roldeur een betere keuze.

Met welke investering moet je rekening houden?

De prijzen voor roldeuren lopen flink uiteen, maar in de regel worden roldeuren aangeboden voor prijzen die variëren van circa € 1000 tot € 3000. Afhankelijk van je wensen zal de prijs hoger of lager uitvallen.

Aspecten die de prijs beïnvloeden zijn onder andere de omvang van het deurblad, of je de deur elektrisch wilt bedienen en of je de deur zelf monteert of hem door een monteur laat monteren. Kortom, je kunt de prijs flink drukken als je niet teveel eisen aan de deur stelt. Wees je er echter ook van bewust dat het gebruiksgemak van de deur dan waarschijnlijk niet optimaal is, doordat je de deur bijvoorbeeld handmatig moet openen.

Om kosten te besparen op de inkoopprijs kun je het nodige doen. Bijvoorbeeld door te kijken of er buren zijn die wellicht ook een roldeur willen en een offerte op te vragen voor meerdere roldeuren, waardoor je een lagere prijs kunt bedingen. Daarnaast kun je de voorrijkosten verlagen door voor een bedrijf te kiezen die of gratis monteert of uit te regio komt zodat de voorrijkosten niet de spuigaten uitlopen.

Overige belangrijke informatie

Wanneer je eenmaal in kaart hebt gebracht of je roldeur wilt en hebt vastgesteld waar de deur aan moet voldoen, is het belangrijk om ook stil te staan bij de veiligheid van de deur. Daarbij gaat het niet alleen om de veiligheid tijdens het gebruik van de roldeur, maar ook voor wat betreft de anti inbraakmaatregelen. Het is verstandig om aan de leveranciers te vragen hoe de deur tegen inbraak is beveiligd. Zo kom je er achter welke deur wel goed beveiligd is en welke niet.