De kosten van de dakrenovatie er snel uithalen? Neem zonnepanelen

Ben jij van plan binnenkort een dakrenovatie uit te voeren? Door zonnepanelen te plaatsen op je dak, haal je de dakrenovatie kosten er snel uit. De belangrijkste informatie over zonnepanelen en hun voordelen, vind je in dit artikel in een handomdraai.

Soorten zonnepanelen

Tegenwoordig zijn er 3 soorten zonnepanelen op de markt:

  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Dunne film zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Zonnepanelen van monokristallijn zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van siliciumkristallen. Dit type kristal is zeer kostbaar en ook aan de nauwkeurige positionering van de kristallen zit een prijskaartje verbonden. De totale prijs van zonnepanelen met monokristallijn ligt daarom iets hoger dan bij de andere types. Tegenover de hoge prijs staat echter wel dat dit type wat meer energie opbrengt. Wil je een dakrenovatie gaan uitvoeren en voor de lange termijn de beste optie kiezen? Kies dan dit type zonnepanelen alvorens de dakrenovatie uit te voeren.

Polykristallijn zonnepanelen

Ook zonnepanelen van polykristallijn bestaan uit silliciumkristallen. Het verschil met dit type en monokristallijn zonnepanelen is echter dat het productieproces wat sneller en eenvoudiger gaat. Polykristallijn zonnepanelen worden zo gefabriceerd dat de kristallen kriskras op het paneel eindigen. Dit zorgt er dus voor dat de kosten voor de fabricage relatief laag zijn, maar ook voor een lager rendement. De prijs van dit type zonnepaneel zal dus wat lager uitkomen. Wil je dus op korte termijn besparen op de kosten van de dakrenovatie met zonnepanelen? Dan kies je voor deze optie!

Dunne film zonnepanelen

De derde en laatste optie van dit rijtje zonnepanelen zijn de dunne film zonnepanelen. Op de panelen van dit type is geen sillicium kristal maar poeder geplaatst. Dunne film zonnepanelen is zo het enige type zonnepaneel dat buigzaam is. Wie de kosten zo laag mogelijk wil houden, kiest voor dit type zonnepaneel. De prijs van zonnepanelen met dunne film ligt namelijk lager dan de andere types. Hier tegenover staat echter wel een lager rendement.

Conclusie:

Uit de informatie hierboven is dus het volgende te concluderen:

  • Monokristalljn zonnepanelen leveren het hoogste rendement, maar hebben de hoogste prijs
  • Polykristallijn zonnepanelen zijn de middenmotors. Een gemiddeld rendement en een gemiddelde zonnepanelen prijs
  • Wie voor de laagste kosten gaat op korte termijn kiest voor dunne film zonnepanelen. Echter hebben deze zonnepanelen het laagste rendement, dus duurt het langer voordat deze investering zich uitbetaald heeft.