Een goede EHBO koffer voor thuis

In Nederland is het niet verplicht om een EHBO koffer in huis te hebben. Toch zorgen de meeste mensen dat ze in staat zijn kleine verwondingen te kunnen behandelen, vooral als er kinderen bij zijn betrokken.

Voor bedrijven zijn er specifieke EHBO koffers samengesteld, maar voor gebruik in en om het huis zijn deze eigenlijk te groot en kunt u het met minder producten net zo goed af. U kunt daarom geld besparen door een goede EHBO doos voor thuis aan te schaffen, waarmee u de meeste kleine ongelukjes zelf kunt behandelen. Maar wat moet hier precies inzitten en waar kunt u deze het beste bewaren?

De richtlijnen van het Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft enkele richtlijnen opgesteld en een lijst gemaakt met wat een EHBO doos voor thuis voornamelijk zou moeten bevatten. De lijst bestaat uit 15 stuks pleister, 1 rol kleefpleister van 2,5 cm breed, een ideaalzwachtel, een mitella, een flesje desinfectans, een splinterpincet, een tekenverwijderset, 2 paar handschoenen, 4 steriele gazen, 2 wondsnelverbanden en 1 verbandschaar. U kunt hier zelf natuurlijk het één en ander aan toevoegen, mocht dit voor u belangrijk zijn, zoals paracetamol, witte watten, alcoholdoekjes, extra pleisters of neusspray. Voor de meeste gemiddelde huishoudens zou de bovenstaande lijst van producten echter voldoende moeten zijn. U kunt een EHBO doos voor thuis zelf samenstellen, maar soms is het goedkoper om een kant en klare doos op te sporen en aan te schaffen.

De beste bewaarplaats

Aangezien u de EHBO doos hopelijk niet te vaak open hoeft te doen, is het wel verstandig om hier een vaste plek voor aan te wijzen, zodat u als het erop neerkomt er niet naar hoeft te zoeken. Een EHBO koffer bergt u thuis vaak makkelijk op bijvoorbeeld in het kastje van uw badkamer of in de slaapkamer. Een donkere en koele plek is het beste en sommige dozen bevatten een houder zodat u uw EHBO doos altijd tegen de muur of een kastwand terug kunt plaatsen. Kinderen vanaf 8 jaar mogen toegang krijgen tot de verbanddoos, zodat ze zelf een pleister kunnen pakken als dit nodig is. Zorg dus dat uw kind er makkelijk bij kan en dat de doos niet te hoog hangt. Met een EHBO doos voor thuis bent u dus voorbereid op de meeste kleine ongevallen en kunt u schaafwonden, kneuzingen, splinters, snijwonden en blaren snel en makkelijk thuis behandelen.