Portugese laurier in uw tuin

De echte naam van de Portugese laurier luidt: Prunus Lusitanica. Deze boomsoort is jammer genoeg de minst bekende soort die in onze tuinen voorkomt, maar als hij in de tuin staat, geeft hij veel meer waarde dankzij zijn luxueuze uitstraling. Een echte tuinliefhebber is van mening dat je hem beter moet leren kennen, maar waarom is dat?

Wat zijn nu die typische kenmerken die hij in huis heeft om ervoor te zorgen dat je tuin meer uitstraling krijgt? In dit artikel zullen wij je meer uitleg en kenmerken geven over de typische Portugese laurier.

Kenmerken van de Portugese laurier

De blad houdende boom heeft een typisch blad van tussen de 8 en de 10 cm. De kleur is donkergroen en het typische kenmerk is dat zijn bladeren overhangen. Dit geheel maakt de plant juist abstracter. Een Portugese laurier kan uiteindelijk na enkele jaren een hoogte bereiken van 4 meter. Het hout zal na een tijd als het volgroeid raakt een roodbruine kleur krijgen.

Het mooiste kenmerk van de Portugese laurier is dat zijn bladeren heel dicht bij elkaar groeien. Grote tuinen bijvoorbeeld kan men afschermen als men een paar bomen naast elkaar zet. Zo kan in feite niemand binnen loeren, want de bomen zorgen ervoor dat er geen zicht is vanaf de buitenkant.

Portugese laurier in het voorjaar

In het voorjaar rond de periode eind april, begin mei komen de bloemknoppen stilaan uit die zich uitstrekken tot lange goed ruikende bloemtrossen, die tegelijkertijd ook elegant voorkomen. Dit extraatje geeft dan weer een meerwaarde aan de tuin. De Portugese laurier hoeft niet per se naast elkaar te groeien, hij groeit ook perfect als hij solitair staat.

Zo planten veel mensen een Portugese laurier en nog een met een lengte tussen van om en beide 4 meter. Als je de Portugese laurier normaal laat groeien zonder dat erin gesnoeid wordt, zal hij uiteindelijk een piramidale groei krijgen. Uiteraard kan je dan één maal per jaar de loshangende takken snoeien op gewenste lengte.

Portugese laurier in de winter

Jonge boompjes die nog in de pot zitten, houdt je het beste in de winter uit de ijzige wind. Door de vorst bestaat de kans dat de wortel beschadigd geraakt en dat wil zeggen dat de Portugese laurier in zijn beginfase kan afsterven. Het zou jammer zijn als hij de winter niet doorkomt. Daarom is altijd het advies om hem, als het nog mogelijk is, in een pot binnen in een serre te zetten.

Voordelen en nadelen van de Portugese laurier

Het grootste voordeel van de boomsoort is dat hij een dichte en compacte groei heeft. Hij geeft tegelijkertijd aan de tuin een luxueuze uitstraling. De Portugese laurier is heel populair bij bijen, vogels en zelfs vlinders. In de zomerperiode zit de boom vol met bezoekers. Het nadeel echter is dat hij geen natte voeten verdraagt, hij heeft dus wel verzorging nodig en in zijn beginfase is het aangeraden om hem na de planting goed te verzorgen.

Meer tuin: