Hoe verwerk ik zonnepanelen strak op mijn dak?


Voor velen is het misschien wel het belangrijkste gedeelte van het huis: de buitenkant. Het is het visitekaartje voor voorbijgangers en mede daarom moet dit onderdeel van de woning goed voor de dag komen. Het verfraaien van de dakwerken of de gevel is door het grote aanbod van specialisten niet moeilijk. Maar hoe zit dat met het verwerken van zonnepanelen op het dak? In dit artikel geven we je een aantal tips mee.

Gekleurde zonnepanelen

De eerste zonnepanelen waren blauw. Dit kwam door de structuur van deze panelen. Zonnepanelen zijn in feite platen waarop cellen in de vorm van kristallen gegoten worden. De coating die hierover aangebracht wordt bepaalt uiteindelijk de kleur. De meest rendabele coating van zonnepanelen is momenteel nog steeds blauw. Maar dit geeft niet het mooiste uiterlijk. Voor wie meer voorkeur geeft aan het uiterlijk dan het rendement kan sinds nog geen heel lange tijd zwarte zonnepanelen kopen. Deze zullen al strakker ogen op het dak. Maar voor wie het nog gekker wil hebben is binnenkort de mogelijkheid panelen in alle kleuren van de regenboog te kopen. Twee hogescholen uit Nederland hebben de coating dusdanig aangepast, dat er meerdere kleuren te verkrijgen zullen zijn. Deze panelen worden momenteel nog getest, maar de expert speculeren al dat hier de toekomst ligt van de ‘designzonnepanelen’.

Dakpan zonnepanelen

Waar sommige studenten hun focus leggen op de kleur van de panelen, richten anderen zich op de vorm ervan. Al sinds korte tijd is er de mogelijkheid bolle zonnepanelen te kopen. En voor wie de zonnepanelen nog meer wilt wegwerken heeft Tesla sinds een jaar dakpan zonnepanelen op de markt. Deze zonnepanelen zijn echter wel aan de prijs, dus perfect voor mensen met een groter budget die de voorkeur geven aan design.

Onzichtbare zonnepanelen

Voor diegenen die niet het geld hebben om zonnepanelen te kopen die bij de kleur of de vorm van het dakwerk passen, raden we aan rekening te houden met de positie van de panelen. Zo zijn zonnepanelen die op een plat dak geplaatst worden niet te zien. Ook de meeste bijhuisjes, schuren en aanbouwen zijn uit het zicht maar in de zon.