Robotmaaier: Hartstikke goed. Maar waar let je op?

Voor wie grasmaaien meer dan beu is, bestaat er de robot-grasmaaier. Het punt met grasmaaien is: laat je het even een paar dagen op zijn beloop (já-haa, eigenlijk moet er gemaaid worden, maar nu even geen tijd/zin), dan staat plots het gras er veel te hoog bij. Maaien wordt dan ineens een lastige klus; er is geen doorkomen meer aan voor de ‘gewone’ grasmaaier (en voordat je het weet sta je met de heggenschaar de véél te hoge graspollen te knippen, zodat je straks kunt maaien …) De robotmaaier voorkomt deze ellende.

Handig ding, zo’n robotmaaier

Goedkoop is ‘ie niet, de robotmaaier (het was even schrikken). Calculeer minimaal € 600 in voor een eenvoudige variant. Wil je de crème-de-la-crème dan ga je voor de “automower” van het merk Husquvarna, maar dat terzijde. Hiervoor dien je dan wel minimaal 1000 tot 1500 euro voor af te rekenen.

Bij oneffen gazons is het belangrijk een robotmaaier aan te schaffen die oneffenheden aankunnen. De Automower bijvoorbeeld is perfect geschikt voor oneffen gazons (d.m.v. hoogte verstelbare wielen).

Wat de robotmaaier best onmisbaar maakt, is dat je de graslengte van je gazon onder controle houdt. Er komen geen veel te lange pollen zodra je tweemaal per week de robotmaaier zijn gang laat gaan.

Via een afstandsbediening kan de robotmaaier geprogrammeerd worden om een maaischema naar wens te volgen. Daarnaast heeft de robotmaaier een eigen basisstation en oplaadpunt, wat wordt aangebracht op een locatie naar keuze.

Even wat feitjes op een rij:

  • Wanneer is een robotmaaier handig? Bij grotere, en niet te schuin aflopende gazons (maximale hellingen van 45% in de meeste gevallen).
  • Meerder kleinere gazons aanwezig? Hiervoor is de maaier iets minder geschikt; er dient immers een ‘grensdraad’ te worden aangebracht per tuindeel en de robotmaaier dient zich te kunnen verplaatsen van tuindeel naar tuindeel.
  • Wat gebeurt er met het gemaaide gras? Dit wordt versnipperd door de robotmaaier, waarna het dient als bemesting voor de tuin. Gemaaid gras hoeft dus niet verwijderd te worden: wel zo gemakkelijk.
  • Zijn er takjes, dennenappels en dergelijke aanwezig op de grasmat? Deze zullen allereerst weg geharkt moeten worden, anders kan de robotmaaier vastlopen.
  • De robotmaaier werkt middels een begrenzingsdraad, waarmee de tuin wordt afgebakend. Deze grensdraad kan ook in de grond verzonken worden optioneel. Via een sensor detecteert de robotmaaier hiermee of hij zich nog op het grasier kan dit aan.
  • Zelfs wanneer het regent kunnen de meeste robotmaaiers gewoon grasmaaien.
  • Zoveel verschillende maaiers, zoveel verschillende capaciteiten. Let bij aanschaf goed op het aantal vierkante meters wat de robotmaaier aankan, dit moet matchen met het tuinoppervlakte.

Aan de slag? Lees onze instructies voor het aanleggen van de begrenzingslijnen

Bron: www.robotmaaiervergelijken.nl