Woontrends 2015 | Het Perzisch Tapijt!

Perzische tapijten, je hebt ze in alle smaken; van de oubollige variant die we kennen uit de bruine café’s op de tafel, of als onderdeel van een volksinterieur met koperen ketels. Maar nee, de trendsetter van 2015 verschijnt in een andere gedaante: vintage-look vaal gekleurde Perzen, in pasteltint of als patchwork variant, domineren de eigentijdse woonkamer van menig jaren-30 wijk op dit moment. Perzische tapijten zijn -as we speak- erg bepalend aanwezig binnen de zorgvuldig ingerichte, stylish-verantwoorde woonkamer.

Het Perzisch tapijt als trendsetter!

Mooie Perzen zijn nooit uit de gradatie geraakt en geven je woonkamer extra cachet. Erg voordelig zijn perzen niet. Zelfs bij IKEA kun je niet voor “een koopje” een Pers op de kop tikken. Het Perzisch-patroon is momenteel zó populair, dat het dessin zelfs wordt overgenomen op kleding, denk aan schoenen met een Perzisch patroon, jurkjes en zelfs de poef moet er aan geloven! Heb je altijd al een echte Pers in huis willen hebben, maar vind je deze gewoon te duur? Ga dan als de wiedeweerga eens naar Marktplaatst; hier kun je vaak voor een -relatief- laag bedrag een (tweedehands) Pers kopen. Juist de hiermee gepaarde vintage-look is erg geliefd momenteel; 2 vliegen-in-een-klap dus.

Een stukje achtergrondkennis

Echte Perzische tapijten worden geknoopt. Van oudsher zijn de Perzische tapijten afkomstig uit het huidige Iran (voorheen: Perzië), van waaruit deze traditie zich verspreid heeft over grote delen van het Midden-Oosten. Bezoek je een Egyptische Bedoeïnentent, dan liggen daar Perzische tapijten op de grond (vaak de Kelim variant – een geweven tapijt zonder hoge polen, maar vlak van uiterlijk). Bezoek je welke willekeurige Turkse plaats, dan tref je daar Perzische tapijthandelaren (waarvan de tapijten grotendeels gewoon in Turkije gefabriceerd worden). Ook India en Pakistan hebben een traditie hoog te houden als het gaat om Perzen. Maar de beste Perzen zijn afkomstig uit Iran. Door de beste knooptechnieken te gebruiken en het superieure wol van de Iraanse schaap te gebruiken (langdradig, vuilafstotend, vettig), ontstaan kwalitatief de beste Perzische tapijten.

Meer interieur? Bezoek onze interieur tips!

 

perzisch tapijt