De 5 beste tips om je schilderwerk te onderhouden

Een mooi geschilderd huis zal er alleen mooi uit blijven zien als het schilderwerk goed onderhouden is. Volg daarom de volgende onderhoudstips op en geniet jarenlang van je prachtig geschilderde woning.

#1 Maak schilderwerk schoon

Het is verstandig om het schilderwerk eens per jaar te controleren op viezigheid en dit schoon te maken. Let vooral extra op kwetsbare plekken, zoals overgangen tussen houtwerk, de onderkant van hout en multiplex en de glasafdichting. Om het schilderwerk schoon te maken gebruik je een vochtige doek. Gebruik hierbij milde zeep om hardnekkige vlekken te verwijderen. In tegenstelling tot binnenschilderwerk, lijdt buitenschilderwerk onder weersomstandigheden  waardoor er mos- en algaanslag op kan treden. Deze groene aanslag verwijder je gemakkelijk door het er met een hogedrukspuit af te spuiten. 

schilderwerk onderhouden

#2 Schilderwerk bijwerken

Om zo lang mogelijk te genieten van je schilderwerk, is het belangrijk om beschadigingen meteen bij te werken. Let tijdens het schoonmaken op blaasjes en scheurtjes. Inspecteer vooral horizontale onderdelen, zoals de vensterbank, waar beschadigingen vaak beginnen. Ook is het goed om te letten op naden, want als daar ruimte tussen zit kan er water doordringen. Deze kleine naadjes zijn te dichten met acrlylaatkit. Grote beschadigingen maak je dicht met vulmiddel en een plamuurmes.

#3 Zorg voor voldoende ventilatie

Schilderwerk blijft langer mooi in goed geventileerde ruimtes door de aanvoer van verse lucht en afvoer van vochtige lucht. Als je niet ventileert, wordt vochtige lucht niet afgevoerd en condenseert deze lucht op bijvoorbeeld ramen en kozijnen. Als materiaal steeds door vocht wordt belast, laat de verf uiteindelijk uiteindelijk los. Dag en nacht ventileren, door de ventilatieroosters open te zetten, is dus belangrijk voor de levensduur van je schilderwerk. Let extra op ruimtes in het huis die erg koud kunnen worden, zoals de kelder. Door kou kunnen er blaasjes in de verf komen en kan het op den duur zelfs scheuren. Dit is te verhelpen met een extra likje verf.

#4 Gebruik duurzame verf

Wanneer je hout verft zijn er een aantal duurzame verfsoorten die het verf langer mee laten gaan. Hierdoor hoeven de schilderwerken minder vaak te worden bijgewerkt of vervangen. De volgende verfsoorten verlengen de duurzaamheid:

 

  • Vernis: Een transparante lak die in meerdere lagen wordt aangebracht en het buitenschilderwerk beschermt tegen weersomstandigheden.
  • Lak: Dekkende lak die na een grondlaag aangebracht wordt. Lak beschermt tegen weersomstandigheden, vocht en vuil. Ook bevat lak pigment die de verkleuring door het zonlicht voorkomt. Lak is te gebruiken voor binnen en buitenschilderwerk.
  • Beits: Een indringende olie die het hout voedt en accentueert. Beits dient in meerdere lagen aangebracht te worden. Doordat beits transport van waterdamp vanuit de onderlaag toelaat kan het vocht weg uit hout. Beits wordt vooral gebruikt voor buitenschilderwerk.

#5 Neem een onderhoudsabonnement

Het is ook mogelijk om het onderhoud uit te besteden aan een schildersbedrijf. De afspraken hierover worden vastgelegd in een onderhoudsabonnement of contract. Het abonnement geldt vaak voor een bepaald, vooraf afgesproken, termijn van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Doordat de schilder in deze periode je schilderwerken goed onderhoudt hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.