Wat doet een aankoopmakelaar?

Als u een nieuwe woning wilt kopen, kunt u ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze persoon kan u laten zien welke huizen er precies te koop staan, waaronder ook de woningen die niet op internet worden aangeboden. Maar wat doet deze makelaar nog meer en is het wel nodig om er een in te huren? Om dit duidelijk te krijgen vertellen wij u in dit artikel meer over de werkzaamheden van een aankoopmakelaar.

Taxatie van de woning

Het taxeren van een woning is niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen hebben geen of weinig kennis van de verschillende factoren die de waarde van een woning bepalen. Een aankoopmakelaar kan voor u een taxatie van de woning maken waarin onder andere de bouwkundige staat en de kadastrale bepalingen worden meegenomen. Daarnaast kan hij met de verkopende partij onderhandelen over de aankoopprijs, waardoor u de prijs betaalt die de woning ook echt waard is. Ook kan de makelaar u adviseren over de juridische aspecten die spelen bij het kopen van de woning.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Het is mogelijk om zonder hulp een nieuwe woning te kopen, maar het wordt aangeraden om toch een aankoopmakelaar in te huren. Deze persoon kan u namelijk het volledige aanbod aan woningen laten zien en de woning die u wenst te kopen taxeren. Ook onderhandelt hij voor u met de verkopende partij, met als doel de prijs zover mogelijk te laten dalen. Het geld wat u betaalt aan het inhuren van een aankoopmakelaar haalt u er zo vaak direct weer uit.