Een toegankelijke badkamer

Fysieke uitdagingen zijn bij veel mensen een onderdeel van het dagelijks leven. Als u een rolstoel gebruiker bent of moeite hebt met lopen en bewegen, dan kan een moeilijk toegankelijke badkamer voor het hele gezin een zeer uitdagende kamer in de woning zijn. Voor deze uitdagingen zijn echter ook steeds vaker oplossingen te vinden die het gebruik van de badkamer, ten aanzien van toegankelijkheid en gemak, sterk kunnen verbeteren. Soms met behulp van badkameraccessoires maar altijd met een doordacht badkamerontwerp en slimme ideeën. Mocht u nadenken over een verbouwing van een gedeelte van de badruimte of misschien zelfs d.m.v. een totale renovatie een toegankelijke badkamer willen gaan plannen dan volgen onderstaand enkele suggesties die u mee kunt wegen.

Een inloopdouche in de badkamer maken

Alhoewel ook een ligbad met een deur of een bad lift mogelijkheden zijn wordt er toch steeds vaker gekozen voor een douchecabine in de vorm van een inloopdouche. Het grote voordeel van een dergelijke inloopdouche is dan ook zijn toegankelijkheid door zijn vrije vormgeving en maatvoering in combinatie met een drempelloze toegang. Natuurlijk is ook een eenvoudig douchegordijn, dat zich makkelijk aan de kant laat schuiven in geval van ondersteuning bij het douchen, als vervanging van een glazen douchecabine een mogelijkheid. Ook ontstaat er met het wegschuiven van het gordijn wellicht net iets meer manoeuvreerruimte, wat ook een belangrijk aandachtspunt is bij het ontwerpen van een toegankelijke badkamer. Een inloopdouche maakt echter meer een onderdeel uit van het ontwerp, draagt in hoge mate bij aan het uiterlijk van de badkamer en is ook voor de andere gezinsleden aangenamer in het gebruik. De inrichting aan de binnenzijde van de inloopdouche zelf is ook belangrijk. Een glijstang met een verstelbare handdouche, die ook los kan worden gebruikt, biedt meer gemak tijdens het douchen dan een vaste douchekop of regendouche. Let erop dat de doucheslang voldoende lengte heeft, er zijn langere exemplaren te koop. Geef daarnaast ook de nodige aandacht aan de badkameraccessoires in de douche. Opbergruimte voor zeep en shampoo is een must en alle producten moeten makkelijk te pakken zijn. De badkameraccessoires dienen dan ook op de juiste hoogte gemonteerd te worden.

drempelloze inloopdouche

Wastafels en kranen

Een badkamermeubel biedt wel veel opbergruimte maar maakt het voor een rolstoelgebruiker erg lastig om dicht bij de wastafel te komen. Zodoende zijn de wastafels die aan de onderzijde plat zijn uitgevoerd en voorzien zijn van een naar achteren weglopend speciaal sifon, een betere optie. Daardoor ontstaat bewegingsruimte onder de wastafel voor een rolstoel zodat de wastafel en ook de wastafelkraan bereikbaar zijn. Een wastafelkraan met een lange bedieningshendel is leverbaar maar een wastafelkraan met infrarood bediening werkt misschien net iets beter. Een aantal fabrikanten waaronder Viega bieden wastafelkranen aan met losse bedienpaneeltjes die de kraan draadloos op afstand aansturen. Ook het rondom de wastafel onder handbereik van alle huisgenoten monteren van de badkameraccessoires is iets om aandacht aan te schenken.

Staand toilet en het wandcloset

Het toilet heeft normaal ongeveer een hoogte van 40cm, (gemeten vanaf de bovenrand zonder WC-bril) maar voor langere mensen is 43cm al gauw een prettige maat. Omdat het bij een hoger toilet ook makkelijker is om op te staan wordt voor ouderen het toilet vaak op nog 5 cm hoger gehangen. Bij een bestaand toilet waarvan de zithoogte eventueel iets verhoogd moet worden is het vervangen van de WC-bril door een verdikt exemplaar nog een mogelijkheid. Voor de toegankelijke badkamer is het noodzakelijk om voldoende manoeuvreerruimte langs de kant van het wandcloset te hebben en handgrepen dienen op de juiste positie en hoogte te worden gehangen. Dit kan het beste worden bepaald door bij montage gewoon op de toilet plaats te nemen en de juiste plek te bepalen. Er zijn gespecialiseerde opklapbare armsteunen die rondom het toilet worden aangebracht en ondersteuning bieden aan de gebruiker bij het plaatsnemen of opstaan vanaf het toilet.

Badkameraccessoires en handgrepen

Als u van plan bent een levensloopbestendige badkamer voor een moeilijk ter been of gehandicapt persoon te bouwen is het plaatsen van extra handgrepen en een aantal badkameraccessoires een goed idee. U kunt er eigenlijk niet teveel ophangen, ze komen vaak van pas zolang u er voor zorgt dat de handgrepen in de badruimte op de meest gunstige positie worden geplaatst. Ook zijn er doorlopende systemen met handgrepen en afgeronde hoeken en randen zodat een veilig gebruik mogelijk is. Ook het ophangen van badkameraccessoires ondersteunen in het gebruik en het gemak in de ruimte. Een hoekkorf en planchet voor het opbergen van spullen onder handbereik of andere badkameraccessoires zoals een handdoekstang of zeepdispenser zorgen ook voor gemak met een vaste plek. Het is een goed idee om bij het verbouwen naar een toegankelijke badkamer informatie in te winnen en het verbouwingsplan te laten uittekenen in een 3D ontwerp voor de toegankelijke badkamer. Die maakt inzichtelijk of er voldoende ruimte rondom aanwezig is en het levensecht gepresenteerde ontwerp maakt het mogelijk om alle dagelijkse handelingen in gedachten af te spelen en daarmee alles een perfecte plaats te geven.