Hoe kun je mollen verjagen?

Mollen in de tuin kunnen een ware plaag vormen. Hoe kun je mollen het beste verjagen?

Mollenklem

De mollenklem is misschien wel het bekendst wat betreft mollenbestrijding. Het is een klem die je in de grond geplaatst wordt. Het is dus ook een erg simpele constructie. De mollen triggeren de klem en vervolgens zitten ze vast. Dit is vaak al dodelijk. Sommige mollenklemmen staan onder stroom, waardoor de dieren zeker dood zijn. De mollenklemmen zien de klem niet, omdat ze blind zijn. Dit is ook de reden dat een mollenklem werkt. Mollenklemmen zijn er in alle soorten en maten en je kan ze overal vinden en kopen. De mollenklem blijft toch nog steeds meester onder de mollen bestrijding.

Carbid schieten

In de inleiding is er over een nieuwe ontwikkeling verteld. Deze ontwikkeling is carbid schieten. Je kan mollen bestrijden met carbid. Je verjaagt de dieren uit je grondgebied met behulp van carbid. Dit is nog in ontwikkeling, maar wordt steeds vaker gebruikt. Dit komt doordat het zo zijn voordelen heeft. Het is natuurvriendelijker, want het grondgebied wordt er niet door beschadigd. Een mollenklem wordt in de grond geplaatst, waardoor de grond beschadigt raakt. Bovendien kan de mol gaan liggen rotten als je hem niet op tijd uit de grond haalt en verwijdert. Daarnaast is het ook beter voor de mol om hem te verjagen door carbid te schieten. De mol kan gewoon verder leven en weet dat hij niet meer in dat gebied moet komen. Beide partijen hebben hier dus voordeel aan. Carbid is echter niet de goedkoopste oplossing en ook nog niet erg bekend. Dat zijn de voornaamste redenen dat het nog niet standaard wordt gebruikt.

Vergiftigen

Weer een andere optie is het gebruiken van gif tegen de mollen. Je plaatst ze vergelijkbaar als mollenklemmen. Zo krijgen de mollen gif in hun lichaam doordat ze door het gif heen graven, of het tijdens het eten van wormen mee-eten. Dit zorgt voor een snelle dood van het dier. De keuze om mollen te vergiftigen is niet erg populair, omdat er veel nadelen aan zitten en het is niet goedkoper dan mollenklemmen. De mol kan je niet zomaar terugvinden, dus hij ligt te rotten onder de grond. Bovendien kan het gif ook een slechte invloed hebben op de grond, waardoor je grond misschien niet meer vruchtbaar is. Het is dus een manier die vooral wordt afgeraden.

Het zou ook niet vreemd zijn indien het vergiftigen van mollen binnen afzienbare tijd illegaal wordt. Gif is dan ook een onverantwoorde keuze volgens de dierenbescherming. Mollen bestrijden op een diervriendelijke manier? Bezoek melkbusshop.nl