Tips voor een voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Om de voorjaarsschoonmaak te laten slagen kan je je het beste goed voorbereiden, hieronder vind je een aantal tips voor als je niet meer weet waar je moet beginnen.

Kamer voor kamer

Als je het hele huis gaat schoonmaken kan je dit het beste kamer voor kamer doen. Zo zorg je ervoor dat niet je hele huis in een keer een troep is maar dat je elke kamer gelijk afmaakt, dit is ook handiger voor als je tussendoor even moet stoppen. Je kan het best beginnen bij de woonkamer, vervolgens kan je verder gaan met de keuken en daarna kan je aan de slag gaan met de slaapkamers, de badkamer en de overige kleine ruimtes.

Vaste routine

Als je elke ruimte schoonmaakt volgens een vaste routine, ben je veel sneller klaar. Zo kan je bijvoorbeeld eerst beginnen met alles sorteren en opbergen en daarna kan je alles afnemen. Daarna kan je alle ongebruikte spullen uitzoeken en de ramen wassen (of laten doen door een glazenwasser…). Als laatste kan je de ruimte dan stofzuigen en dweilen en verder gaan naar de volgende ruimte.

Van boven naar beneden

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk dat je van boven naar beneden werkt en niet andersom. Als je van beneden naar boven werkt kan er weer vuil op de vloer vallen en zal je uiteindelijk nog een keer de vloer moeten doen, van boven naar beneden werken voorkomt dus dubbel werk. Als je graag een voorjaarsschoonmaak wilt doen, maar bang bent dat dit je niet in je eentje zal gaan lukken kan je ook een werkster inhuren. Dan kan je samen het huis schoonmaken en ben je veel sneller klaar.