Alternatieven voor de ouderwetse gloeilampen

Gloeilampen hebben een kortere levensduur ten opzichte van de nieuwe generatie verlichting. Een groot nadeel dus van de ouderwetse gloeilamp, naast het gebruik van extra stroom. Inmiddels zijn gloeilampen niet langer verkrijgbaar, en zijn wij aangewezen op de volgende, populaire en voordelige alternatieve verlichting.

Halogeen lampen

Halogeen lampen werken ongeveer hetzelfde als een normale gloeilamp. In de lamp zit een dun metalen draadje dat wordt verwarmd zodat het begint te gloeien en hierdoor licht produceert. Doordat er echter halogeen gas in deze lamp zit gebeurt het verhitten van de gloeidraad op een efficiëntere manier dan bij een normale gloeilamp.

De efficiëntie is echter niet heel veel beter dan een normale gloeilamp en daardoor zullen ook halogeen lampen niet de toekomst voor verlichting worden.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn de laatste jaren enorm populair geworden doordat deze lampen een flinke hoeveelheid energie kunnen besparen en ook nog eens vele malen langer meegaan dan normale gloeilampen. Bovendien zijn de lampen niet uitzonderlijk duur om aan te schaffen. Zeker niet als je de besparing in energie en de langere levensduur van de lampen meerekent.

Niet alles aan de lampen is echter even milieuvriendelijk want in de lampen zitten bepaalde schadelijke stoffen, zoals kwik, verwerkt waardoor je deze niet zomaar met het normale vuilnis kan weggooien.

LED lampen

Zoals het er nu naar uit ziet zal de toekomst van verlichting door LED lampen bepaald worden. Deze lampen, die vele malen zuiniger zijn dan alle andere alternatieven die we hier besproken hebben, kennen ook nog eens het extra voordeel dat de lampen niet warm worden en tevens de langste levensduur van alle lampen genieten.

LED lampen zijn wel wat duurder in aanschaf maar deze hogere aanschafprijs wordt ruimschoots goedgemaakt door de besparing aan energie en de levensduur die vele malen langer is. Bovendien worden er ook geen schadelijke stoffen in de productie van deze lampen gebruikt en kunnen ze na gebruik gerecycled worden.

Als laatste tip willen we je nog meegeven dat je met iedere soort lamp een geweldige hoeveelheid energie kan besparen door simpelweg de lichten in een kamer uit te zetten wanneer hier niemand meer in aanwezig is. Deze kleine verandering in gedrag kan een besparend effect hebben dat vele malen groter is dan je met de vervanging van een gloeilamp voor een zuiniger alternatief kan bereiken. Houd dus ook je eigen gedrag in de gaten om het grootst mogelijk verschil te maken.