Een dakkapel zonder bemoeienis

Op economisch gebied gaat het in Nederland weer iets beter, tenminste als we het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten geloven. Toch zeggen nog veel Nederlanders dat ze er maar weinig van merken, dat geldt evengoed voor veel industriële sectoren. Een goed voorbeeld is de bouwwereld, die wereld groeit inderdaad, maar dan vooral op het gebied van nieuwbouw. Bedrijven die zich gespecificeerd hebben in bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden merken de economische vooruitgang nog niet zozeer. Uitgezonderd de leveranciers van dakkapellen en kozijnen.

Hoe goed of slecht het economisch ook gaat in Nederland, vraag naar dakkapellen blijft er altijd. In dit artikel op wonen-interieur.com staan niet de dakkapel kosten centraal of de verschillende soorten dakkapellen. Nee, we gaan het hebben over het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel. Hoe kan dat?

Wanneer heb je geen vergunning nodig?

Op twee soorten gevels mag een dakkapel zonder vergunning geplaatst worden, namelijk op de zijgevel die niet grenst aan de openbare weg of openbare voorziening en op de achtergevel. Dat betekent niet dat ieder formaat is toegestaan op deze gevels. Wanneer de dakkapel voldoet aan de onderstaande criteria, dan is deze vergunningsvrij.

·         Ondoorzichtige zijwanden;

·         een normaal platdak;

·         niet hoger dan 1 meter en 75 centimeter;

·         verticaal gemeten moet de dakkapel 0,5 tot 1 meter beginnen uit de dakvoet;

·         de verticale afstand van de bovenkant van de dakkapel tot de daknok moet minimaal 0,5 meter bedragen;

·         en een afstand van een halve meter ten opzichte van de buren is verplicht.

Wanneer je plannen hebt voor een dakkapel op de achtergevel en de achtergevel is 5,5 meter breed, dan mag de kapel hooguit 5 meter breed worden en 1,75 meter hoog. Of je een houten of kunststof kozijn wilt maakt dan niet zoveel uit, net als de kleuren en andere details die er niet zoveel toe doen.

Het vergunningsproces snel doorlopen

Iedereen wil natuurlijk wel een dakkapel plaatsen zonder dat de gemeente er tussen hoeft te komen, maar helaas behoort dat niet altijd tot de mogelijkheden. Het enige advies dat we hebben als een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd is, dien de aanvraag zo compleet mogelijk in. Hiermee voorkom je vragen en bespaar je tijd. Voor de uiteindelijke rekening die de gemeente stuurt maakt het niet uit. Kan je meer bruikbaar advies gebruiken over dakkapellen, dan raden we aan een website als Dakkapel-Web.nl te bezoeken. De link naar de website is http://www.dakkapel-web.nl.