Dakwerken bij dakrenovatie: info & prijzen

Is je dak toe aan vernieuwing? Dan heb je meerdere mogelijkheden. In dit artikel ontdek je de kostprijs en voor-en nadelen van de verschillende mogelijkheden voor dakwerken bij renovatiewerken.

Dakrenovatie door vernieuwen van de dakbedekking

Soms kan het zijn dat de dakconstructie zelf nog in goede staat is. Als enkel de dakbedekking en dakisolatie moet vernieuwd worden, vallen de kosten mee. Er bestaan heel wat mogelijkheden voor dakbedekking:

Rieten dak
Een rieten dak heeft een goed isolerende waarde. Daarnaast zorgt het er ook voor minder stof en tocht. Een rieten dak gaat minimum 25 jaar mee. De typische charme van rieten dak is een extra voordeel. Gemiddeld betaal je ongeveer 70 euro per vierkante meter voor deze ambachtelijke dakwerken.
 Het grote voordeel van riet is dat er nauwelijks dakisolatie aan te pas moet komen.

Leien dak
Bij een leien dak heb je de keuze tussen natuurleien en kunstleien. Vooral de laatste is de laatste tien jaar erg populair. Ze zijn duurzaam en goed bestand tegen hevige stormen. Je kan kiezen uit een enorm aanbod aan vormen en kleuren. Kunstleien zijn te verkrijgen vanaf 65 – 75 euro per vierkante meter.

Dakwerken met geïsoleerde dakplaten
Dakplaten zijn heel wat goedkoper dan traditionele opties. Je kan ze snel plaatsen. Vaak zijn ze al voorzien van isolatie. Ze worden ook vaak gebruikt als afwerking voor tuinhuizen of bijgebouwen. Trapezium dakplaten zijn de laatste tijd erg populair bij dakwerken. Dat kom omdat ze waterdicht en goedkoop zijn. Ze zijn te verkrijgen vanaf 50 euro per vierkante meter.

Klassieke dakpannen
Klassieke dakpannen zijn te verkrijgen in beton of klei. Beton is vaak goedkoper dan klei en ook sneller te plaatsen. Daarnaast zijn ze ook beter bestand tegen UV-stralen. Ze zijn te verkrijgen vanaf 25 euro per vierkante meter. Kleidakpannen zijn authentieker en goed bestand tegen vuil en mos. De levensduur van kleipannen zijn ook groter. Reken tussen 35-65 euro per vierkante meter. Dakpannen worden vaak geïsoleerd met glaswol dakisolatie maar ook andere materialen zijn mogelijk. Een compleet overzicht vind je op isolatie-info.nl

Mogelijke dakwerken voor volledig nieuw dak

Is je dak in in een dergelijke toestand dat een totale vernieuwing van het dak zich opdringt? Ook dan heb je meerdere mogelijkheden. Je kan kiezen voor een overzetdak of bepaalde delen van het oude dak vernieuwen.

Overzetdak

Bestond je oude dak uit een bedekking met leien, golfplaten, shingles of roofing? Dan kan je een nieuw dak over het oude plaatsen. Een overzetdak is gemaakt uit platen van metaal die rechtstreeks op de bestaande roofing worden geïnstalleerd. Het is een bijzonder snelle en goedkope manier voor het renoveren en isoleren van je dak. Al vanaf 50 euro per vierkante meter, kan je een volledig dak vernieuwen.

Vernieuwen van de dakconstructie

In bepaalde gevallen zal de oude dakconstructie moeten vervangen worden door een nieuwe. Gordingen die rot zijn of aangetast door houtworm moeten uiteraard vernieuwd worden. Ook bij doorgezakte constructies moet je vaak vernieuwen. Bekijk ook best eens de muurplaat. Dat is de balk onder het dak. Een dakwerker bepaalt welke renovatie je dak vereist.