Zomerse tips voor energiebesparing

Wie aan energiebesparing denkt, denkt vooral aan zonnepanelen op het dak, energiezuinige apparaten en minder warm en lang douchen. Een enkeling ook aan een zo goedkoop mogelijke energieleverancier. Maar er zijn veel meer manieren om de energierekening omlaag te krijgen. Vlak voor de zomer is het ideale moment om daar eens bij stil te staan: met enkele eenvoudige aanpassingen kan je ook in de warmste tijd van het jaar heel wat energie besparen. Dit zijn de 8 belangrijkste tips.

1. Zorg goed voor de koelkast

Koelkasten zijn grote energievreters in huis. Ze staan immers altijd aan. In de zomer is de buitentemperatuur hoger, waardoor de koelkast actiever moet koelen om de inhoud van de kast koud te houden. Zorg er dus voor dat de koelkast de warmte goed kwijt kan. Zorg daarnaast voor goede sluitrubbers om te voorkomen dat er onnodig kou ontsnapt. Het vriesvak ontdooi je het beste een keer per twee maanden. IJsvorming zorgt voor een hoger energieverbruik. Een antivriesmat in het vriesvak gaat dit tegen.

2. Hang de was buiten
Als de zon schijnt, laat je je was het beste buiten drogen. Daarmee bespaar je een hoop energie en je was ruikt ook nog eens lekker fris.

3. Isoleer!

Een goede isolatie komt niet alleen in de winter goed van pas. In de zomer is het minstens net zo belangrijk om de warmte buiten te houden. Doe daarnaast op het heetst van de dag de gordijnen dicht of klap het zonnescherm uit. Wordt het toch te warm in huis? Zet de ramen en deuren dan pas open als de buitentemperatuur een beetje is gezakt.

4. Maai het gras met de hand

In de zomer groeit gras vaak erg hard. Om je gazon kort te houden, moet je dus vaak maaien. Ga hierbij voor handwerk: dat bespaart een hoop energie. Je kan er ook voor kiezen het gras wat minder vaak te kortwieken. Langer gras houdt de grond vochtig, waardoor je ook minder hoeft te sproeien.

5. Gebruik een ventilator in plaats van airco

Airconditioning zorgt voor koelte in huis, maar verbruikt ook enorm veel energie. Om energie te besparen is een ventilator een goede vervanger. Wil je toch een airco? Kies dan voor een splitmodel met een passend koelvermogen en een zuinig energielabel.

6. Plaats een zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de warmte van de zon om je water te verwarmen. Daarmee bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Het is een investering, maar die verdien je met een paar goede zomers ook weer terug. Daarnaast kan je subsidie krijgen als je een zonneboiler aanschaft.

7. Zet apparaten uit om sluipverbruik tegen te gaan
In de zomermaanden ben je waarschijnlijk veel buiten, waardoor veel apparaten niet worden gebruikt. Zet apparaten die je niet gebruikt uit, zeker als je voor langere tijd weg bent. Ook op stand-by verbruiken apparaten namelijk energie en dat is weggegooid geld.

8. Controleer je energieleverancier en stap over

Twee keer per jaar passen de energieleveranciers hun prijzen aan: in december en in juli. De zomer is dus het ideale moment om te controleren of je je energiecontract niet tegen een lager tarief kunt afsluiten bij een andere energieleverancier. Kies hierbij altijd voor een jaarcontract, zodat je na dat jaar opnieuw kunt vergelijken.