Beveiligingssysteem voor je huis

Beveiligingssystemen beginnen een cruciaal onderdeel van de beveiliging van ieder huis te worden. De criminaliteitscijfers stijgen nog ieder jaar en hiermee wordt een beveiligingssysteem voor je huis steeds belangrijker. Gelukkig worden deze systemen ook steeds goedkoper en makkelijker om te installeren. Er zijn zelfs doe-het-zelf systemen voor een kleine prijs die je gemakkelijk zelf kunt installeren.

Verschillende beveiligingssystemen

Er zijn vele verschillende beveiligingssystemen voor je huis waar je uit kunt kiezen. Er zijn ongeveer een zelfde aantal beveiligingsbedrijven en gecertificeerde installateurs die het systeem bij je huis kunnen installeren, monitoren en bijhouden. De mogelijkheden voor een beveiligingssysteem zijn eindeloos en vaak gaat het bij ieder huis om specifiek maatwerk. Je kan voor een simpel systeem kiezen die slechts de deuren in je huis beveiligt of een zeer uitgebreid systeem met bewegingssensoren, camera’s en meerdere toegangscodes tot het pand.

Iedereen zou op zijn minst een simpel systeem moeten hebben waarbij een alarm afgaat wanneer er een toegang tot je huis wordt geopend. Hierdoor heb je niet alleen iets in plaats om je te waarschuwen wanneer er in je huis wordt ingebroken, maar ook zullen je verzekeringspremies hierdoor omlaag gaan.

Laat je voorlichten door een specialist

Er zijn vele specialisten op het gebied van beveiligingssystemen te vinden in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld een slotenmaker zijn of een aannemer, maar ook een vertegenwoordiger van een beveiligingsbedrijf. Hij of zij zal altijd eerst bij je huis langskomen en de situatie beoordelen. Het doel is om vast te stellen wat je precies nodig hebt en wat je binnen het door jou gestelde budget gedaan kunt krijgen. Er zijn verschillende systemen die allemaal weer verschillende voor- en nadelen hebben.

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren signaleren iedere vorm van beweging in een ruimte waar deze geïnstalleerd zijn. Wordt er een beweging gesignaleerd dan wordt er meteen een signaal naar het alarmsysteem gestuurd. Overigens zijn er speciale bewegingssensoren die huisdieren kunnen herkennen en dus niet steeds alarm slaan als je hond of kat door het huis heen loopt.

Draadloos en/of met draad

Er zijn draadloze systemen op de markt die steeds populairder worden, maar de beste oplossing is vaak een combinatie van beiden. Zo zorg je ervoor dat als er een gewiekste inbreker de elektriciteit doorknipt dat het draadloze systeem nog steeds alarm kan slaan. Met de technologie ontwikkelingen van de laatste jaren is vrijwel elke configuratie mogelijk. Er zijn zelfs systemen die je wanneer je maar wilt via je eigen smartphone kunt volgen. Je kan bijvoorbeeld de camera beelden bekijken, zien wanneer er een bewegingssensor afgaat of een deur geopend wordt.

Een beveiligingssysteem aanschaffen

Voor welk systeem je ook kiest; het is altijd beter om iets te hebben dan niets. Zelfs een doe-het-zelf systeem is natuurlijk beter dan niks. Je hoeft echt niet perse een koppeling met een alarmcentrale te hebben waarvoor je iedere maand abonnementskosten moet afrekenen. Het is daarom ook belangrijk om je altijd eerst door een onafhankelijke persoon voor te laten lichten. Een slotenmaker of aannemersbedrijf is hiervoor dan ook een betere keuze dan de vertegenwoordiger van de alarmcentrale die je duidelijk niet een onafhankelijk advies zal geven.