Toe aan een nieuwe vloer?

Wanneer je vloer toe is aan vernieuwing, zal laminaat een optie zijn die door het hoofd spookt. Logisch, want vrijwel ieder huishouden heeft ergens in huis laminaat liggen. En dat is niet zo gek, want laminaat is marktleider onder de vloeren. En dat heeft zo zijn redenen.

Laminaat is mooi
Laminaat vloer heeft de uitstraling van een houten vloer. In de loop der jaren is men ook steeds beter geworden met fotografie- en productietechnieken, waardoor laminaatvloer maar moeilijk te onderscheiden is van bijvoorbeeld een echte eikenhouten vloer. Knoesten, nerven, spijkergaten kunnen allemaal in jouw laminaatvloer verschijnen en een laminaatvloer is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Het maakt niet uit of je dus juist een moderne uitstraling wilt hebben, of een antieke uitstraling. Voor iedere kamer is een bijpassende laminaatvloer te vinden. En daarnaast is het ook nog eens bij vrijwel iedere doe-het-zelver verkrijgbaar.

Waarom een Quick-steplaminaatvloer?
Wie kiest voor een laminaatvloer, komt al gauw in aanraking met ‘Quick step laminaat’. De term verraadt al een beetje wat deze laminaatvloer van anderen onderscheid: Het is snel en gemakkelijk te leggen. Het heeft namelijk een kliksysteem waarmee je de planken van de vloer in elkaar klikt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van lijm. Dat heeft zo zijn voordelen, want dat houdt in dat vrijwel iedereen Quick step laminaat kan leggen, waar je voorheen weer extra kosten moest maken om een vloer door een professional te laten leggen. En de vloer kun je dus ook weer gemakkelijk afbreken en meenemen wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Je klikt het in het nieuwe huis weer in elkaar en je vloer ligt er weer. Heel erg handig dus.

Laminaat niet in vochtige ruimtes plaatsen
Dit laminaat kun je eigenlijk op vrijwel iedere geëgaliseerd ondergrond leggen. En tegenwoordig is het zelfs mogelijk om vloerverwarming onder laminaat te plaatsen, waardoor laminaat niet alleen een mooie vloer is, maar ook nog eens een comfortabele vloer. Het is niet aan te raden om laminaat te leggen in vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer. De reden hiervoor is dat laminaat ten slotte toch hout is en hout trekt krom waardoor je vloer dus ook bol of krom komt te liggen en dat wil je uiteraard voorkomen. Een laminaatvloer mag je wel dweilen, maar wel wordt aangeraden om de vloer niet te nat te dweilen en om op te letten welk reinigingsmiddel ervoor geschikt is. Maar in principe kun je met een neutraal reinigingsmiddel de vloer prima schoonhouden. En natuurlijk met de stofzuiger.

Waar komt Quick-step laminaat eigenlijk vandaan?
Quick step is een merknaam dat sinds 1990 bestaat. Maar Quick step laminaat werd in 1997 voor het eerst geproduceerd door het bedrijf Unilin. Dit heeft zijn hoofdvestiging in het Belgische Wielsbeke. Unilin heeft in de loop van de jaren diverse andere bedrijven voor de rechter gedaagd omdat andere laminaatleveranciers het Quick stepsysteem kopieerden. Dat mag niet omdat er patent op dit systeem zit. Unilin was dus het eerste bedrijf dat laminaatvloeren ontwikkelde waarbij geen lijm gebruikt hoefde te worden bij het leggen van de vloer.