Jouw droomkeuken ontwerp je zelf

Koken, de een wil er niks mee te maken hebben, de ander vindt het fantastisch. Voor beide personen is de keuken in ieder geval een belangrijke plek in het huis. Alles over hoe je jouw droomkeuken in elkaar knutselt, lees je hier.

De keuken is de plek waar je samenkomt, begint aan een nieuw spannend recept of simpelweg een drankje uit de koelkast pakt. Naast het praktische, is de uitstraling van de keuken ook van belang. Veel mensen zien de stijl ervan als iets dat veel zegt over de eigenaar van de keuken. Toch begint iedere keuken met een goede basis. Allereerst komt de vloer en stucwerk op de muren en het plafond. Doordat er in een keuken veel bacteriën ontstaan die er niet horen, dien je een glad oppervlak te gebruiken zodat het gemakkelijk schoon te maken is. Veel mensen vinden hout een mooie uitstraling hebben in de keuken. Echter is dit niet praktisch aangezien hout lastig schoon te maken is, omdat vocht diep kan doordringen.

Daarnaast is hout, ondanks een beschermende laag, brandgevoelig en dat past uiteraard niet goed bij een keuken waar vuur en vlam de orde van de dag is. Een keuken met tegels zien we steeds meer tegenwoordig. Houdt echter wel rekening met het feit dat bacteriën gemakkelijk doordringen in de groeven van deze tegels. Maak de tegels daarom elke dag goed schoon. Dit liever vermijden? Kies dan voor een keuken met egaal marmer of kunststof.

The finishing touch

Staat de basis van jouw keuken? Dan is het tijd voor het leukere gedeelte van het proces: het uitzoeken van de uiteindelijke keuken. Een keuken heeft in feite twee belangrijke functies. Zo bewaart het spullen als voedsel, pannen en servies en dient het uiteraard als plek waar voedsel bereid kan worden.

Zorg ervoor dat je keuken van alle gemakken is voorzien, maar vergeet niet dat ruimte een belangrijk aspect is als het om koken gaat. Hoe meer ruimte, hoe makkelijker het koken gaat. Houd daarom met het gedeelte opslag rekening met een geschikte opvulling van de ruimte. Soms is het zo dat de opslag te groot is voor de hoeveelheid spullen die in de keuken moeten of andersom, te weinig ruimte is uiteraard ook niet handig. Heb je toch te weinig opslagruimte in je keuken laten zetten? Koop dan een wandrek waar je keukengerei in op kan hangen. Het voordeel van zo’n wandrek is dat het extra ruimte biedt die je anders toch niet gebruikt.

Net zoals met de vloer en de wand van de keuken is het verstandig op het materiaal van het kookgedeelte te letten. Tegels trekken veel bacteriën aan dus hou in het achterhoofd dat goed schoonmaken hierbij van belang is. Zorg er daarnaast voor dat het keukenapparatuur geschikt is voor het aantal inwoners dat de woning telt. Neem niet 3 ovens of 12 gaspitten als je alleen samenwoont met je partner. Daarnaast is er voor iedere kok een keuken. Hoe uitgebreid de keuken is ligt in jouw handen. Hou je van uitgebreid koken, kies dan voor veel keukenapparatuur. Vaak een snel hapje maken? Dan zal veel apparatuur niet nodig zijn.

Zorg voor brandveiligheid

Stel je het volgende voor: je hebt je potje aan de kook gezet en de telefoon gaat. Het vuur heb je echter te hoog gezet. Tijdens het telefoongesprek heb je niet door dat je keuken in de hens staat met alle gevaren van dien. Hier waarschijnlijk de belangrijkste tip van allemaal: zorg voor een goede alarminstallatie in je keuken. Zo’n alarm kost weinig in vergelijking met een geheel nieuwe keuken of erger. Laat je alarmeren bij brand in je keuken en leef met een veilig gevoel in je huis.