Het wordt pas echt mooi met bloempotten. Maar welke?

Bloempotten hebben grote invloed op de sfeer van je woning. In woon – en tuinprogramma’s komen ze ook ruimschoots ter sprake. Vele merken, maten en vormen passeren de revue. De diversiteit is ongekend groot, maar welke moet je kiezen?

Eerst de bloempot, daarna de plant

Voordat bloempotten een styling element waren, diende ze hoofdzakelijk als leefomgeving voor planten. Er werden ook minder hoge eisen gesteld aan het uiterlijk van een bloempot. Tegenwoordig heeft de bloempot een prominentere rol gekregen. Om de juiste bloempot te vinden zijn kenmerken zoals hoogte en breedte vaak een goed vertrekpunt. Vervolgens kan je gaan nadenken over vorm, kleur, finish en natuurlijk de geschikte plant.

Een bloempot moet kunnen ademen

De juiste maat vinden is vaak een lastige opgave. Er zijn een paar trucjes om de juiste maat te vinden. Bepaal de ruimte waar de bloempot moet komen te staan en neem simpelweg de maten op. Bereken dus hoeveel ruimte er in de hoogte en breedte beschikbaar is. Meestal bereik je de mooiste resultaten als de bloempot met plant maximaal 2/3 van de beschikbare ruimte vult, zodat het geheel nog kan ademen. Om zeker te zijn van je keuze, kan je de maten testen door gewoonweg dozen of iets dergelijks te stapelen. Zo krijg je een live voorbeeld en zie je bijvoorbeeld ook of de grootte/hoogte combineert met de afmetingen van omringend meubilair.

Groot en hoog is van nu

Als we een tuin met een diepte van 20 meter als voorbeeld nemen en we plaatsen een bloempot voor buiten van 100cm breed en 100cm breed op het terras, dan schrik je rot en lijkt het net of er een blokhut op je terras staat. Staat deze bloempot achter in de tuin, dan lijkt het ineens een middelmaatje. Veel mensen maken deze fout en kiezen op basis van de afmeting van de bloempot en hun veronderstelling van wat ‘groot’ en ‘hoog’ is.

Neem afstand en aanschouw

Om de afmeting dus in het juiste perspectief te kunnen zien, neem je afstand van de plek waar je de bloempot gaat plaatsen en ga je staan op de plek vanwaar je het vaakst naar de bloempot zal kijken. Zoek je een bloempot voor in de hoek van de kamer, dan ga je dus op de bank zitten en kijk naar de stapel dozen, die je hebt uitgestald en evalueert zodoende of je de juiste maat te pakken hebt.

In de tuin kan je hetzelfde principe toepassen door bijvoorbeeld op je terras te gaan zitten en de plek van bestemming, waar buitenpotten zullen geplaatst worden, goed in je op te nemen. Heb je hier allemaal geen zin in of geen tijd voor en ga je direct naar een winkel, onthoud dan de zichtafstand en bepaal zo of je de juiste maat te pakken hebt.

En het materiaal?

Het materiaal waaruit een bloempot is gemaakt heeft veel invloed op de vorm en structuur. Met bepaalde materialen kunnen sommige vormen niet gemaakt worden net als sommige materialen nooit een natuurlijke uitstraling zullen krijgen.

Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen: kunststof, composiet en natuurlijke materialen. Met al deze materialen kunnen bloempotten voor buiten en binnen gemaakt worden.

Kunststof: Volledig kunststof bloempotten zijn gemaakt van materialen zoals polyethyleen of polyester. Polyester leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor rechte vormen en een gladde finish. Het nadeel van polyester is dat het heel hard is en daardoor kwetsbaarder is. Ook het prijskaartje van deze bloempotten is vaak aan de hogere kant.

Polyethyleen: Polyethyleen bloempotten zijn vaak sterker, lichter en goedkoper. De techniek waar deze bloempotten meegemaakt worden is helaas niet geschikt voor rechte vormen, maar maken uitzonderlijk grote maten wel weer mogelijk. Natuurlijke materialen zoals terracotta hebben de ultieme naturel look. maar zijn erg zwaar en moeilijk vindbaar in grotere maten.

Composiet: is vaak een betere oplossing om de naturel look te krijgen. Door een mix van kunststoffen en natuurlijke materialen blijven de bloempotten betrekkelijk licht en zijn ook redelijk geprijsd. Als is het tegenwoordig wel even zoeken naar een goede kwaliteit.