Woning financieren 2017

Oude tijden lijken te herleven op de woningmarkt. Half jaren 90 (gouden tijden) vlogen binnen mum van tijd koopwoningen en appartementen weg. Je moest er snel bij zijn, want er waren vaak meerdere bezichtigingen in een week, of soms zelf op een dag gepland. Dergelijke taferelen doen zich op dit moment steeds vaker voor, en dan met name binnen de starters- en ZZP markt, waarvan de kopers zich voornamelijk richten op het kopen van een (stads)appartement. Appartementen zijn gewild, maar houd er rekening mee dat je als starter een stukje zelf zult mee moeten financieren bij de aankoop van een woning.

Financiering? Zo zit het

Op dit moment is een koopwoning (naar de marktwaarde) tot 101% te financieren. Volgend jaar zal dit teruggelopen zijn tot 100% van de marktwaarde van de woning. Naast de aankoopsom van de woning (naar marktwaarde, zoals omschreven in het taxatierapport) zijn er overige kosten, namelijk:

  • Mogelijke verbouwingskosten
  • Overdrachtsbelasting (ca 2%)
  • Notariskosten
  • Bouwkundige keuringskosten
  • Taxatiekosten
  • Bankgarantiekosten

U kunt er vanuit gaan dat de bijkomende kosten (een eventueel bouwdepot daargelaten) op circa 10% uitkomen van de marktwaarde van de woning. Dit komt er in de praktijk op neer dat (in 2017) zo’n 9% van de marktwaarde van de woning zelf bekostigd zal moeten worden. Is er daarnaast een persoonlijke schuld aanwezig, dan zal dit bedrag het te lenen bedrag ook nog eens beïnvloeden. Het is dus, vanzelfsprekend, zaak allereerst na te gaan welk bedrag er exact te lenen is, voordat de huizenjacht geopend kan worden.

Wist u dat …

  • Hypotheekverstrekkers mogen niet langer de volledige woningfinanciering, inclusief bijkomende en zoals bovenomschreven kosten) binnen de hypotheek onderbrengen. Het betreft dus op dit moment 101% van de kosten, i.p.v. de eens zo gebruikelijke 110%.
  • Een aflossingsvrije hypotheek nog steeds afgesloten kan worden. Echter, de hypotheekrente-aftrek is in dat geval niet mogelijk. Binnen de aflossingsvrije hypotheek geldt: u hoeft de hypotheekschuld niet maandelijks af te lossen, u betaalt slechts maandelijks de rente over het geleende bedrag. Natuurlijk blijft de hypotheekschuld in stand aan het einde van de looptijd.

 

Let op: geld lenen kost geld. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.