Het aanleggen van een duurzame tuin

Een duurzame tuin bestaat uit twee belangrijke kenmerken. Het eerste kenmerk is dat een duurzame tuin van hoge kwaliteit is en (meestal) weinig onderhoud nodig heeft. Het tweede kenmerk is dat de duurzame tuin milieuvriendelijk en milieubewust is ingericht. Dat betekent natuurlijk niet dat je tuin eruitziet zoals de boeiende wildernis die sommige milieufreaks ervan maken. In plaats daarvan is de duurzame tuin stijlvol, sfeervol, gezellig en helemaal hip!

Een duurzaam terras en tuinpaden

Een duurzame tuin heeft uiteraard een duurzaam terras en duurzame tuinpaden. Dat houdt onder andere in dat het gebruik van milieubelastende materialen, zoals beton en cement, uit den boze is. Kies voor bestrating die duurzaam is, bijvoorbeeld natuursteen. Let daarbij ook op dat de stenen of tegels op een milieuvriendelijke manier worden gewonnen of gemaakt! Het is nog beter om te kiezen voor duurzaam hout in de tuin, bijvoorbeeld in de vorm van een vlonderterras. Een terras van Bankirai vlonderplanken is erg goed: het gaat jarenlang mee en het hout is afkomstig uit duurzame houtbouw.

 

 

Duurzame beplanting

Natuurlijk is het leuk om je tuin vol te zetten met kleine, fragiele plantjes. Echter, deze plantjes zijn niet erg duurzaam. Ze leven maar kort, moeten vaak vervangen worden en worden op niet-milieuvriendelijke wijze geteeld. Kies dus liever voor duurzame tuinplanten: planten die uit zichzelf goed groeien, weinig extra zorg nodig hebben en die lang mooi blijven. Vooral robuuste groene planten vallen hieronder, zoals de conifeer en de buxus. Maar ook meerjarige planten als de hortensia en lavendel vallen onder de duurzame planten, mits je er goed voor zorgt en ze op de juiste tijd snoeit. Ze kunnen erg veel sfeer en gezelligheid in de tuin brengen en natuurlijk hebben planten in de tuin nog veel meer voordelen.

Tuinmeubels van duurzaam hout

Kunststof tuinmeubels hebben weinig onderhoud nodig, maar zijn niet erg milieuvriendelijk. Je kunt beter gaan voor tuinmeubels van duurzaam hout – deze gaan erg lang mee, zijn sterk en robuust en worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Je vindt goede tuinmeubels bij een houtspecialist. Let wel altijd op het keurmerk van duurzaam hout (FSC of PEFC). HomingXL is de Nederlands grootste leverancier van duurzaam hout en duurzame houtproducten, waaronder houten tuinmeubels.

 

Het aanleggen van een duurzame tuin gaat vooral om een stukje bewustzijn. Je moet weten wat je doet en bewuste keuzes maken voor bepaalde producten. Daarbij let je altijd op de productiewijze en de plaats van herkomst. Verder is het belangrijk dat alle items in de tuin een lange levensduur hebben, zodat je niet elk jaar veel spullen weg moet doen omdat ze niet meer mooi zijn of zijn versleten. Zo beperken we samen de consumptiecultuur en zorgen we voor meer duurzaamheid. Bovendien bespaart een duurzame tuin je over de lange termijn ook nog eens geld! Dubbel voordelig dus, zo’n duurzame tuin aanleggen.