Een airco kopen, waar moet je op letten?

 Ben jij van plan een airco te kopen? Het kiezen van de juiste airco is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Om je te helpen met de keuze voor de juiste airco, hebben wij enkele tips opgesteld zodat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een airconditioning.
Alleen verkoeling of ook verwarming?
Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een airco, is dat sommige airco’s alleen kunnen koelen en andere, vaak duurdere airco’s ook ventileren en verwarmen. Let dus goed op of de airco deze functies bezit indien gewenst.
Waar plaats je de airco?
Ga je een airco laten plaatsen? Kies dan een goede plek voor de airconditioner. Elke airco heeft weer een ander uitblaaspatroon en koelvermogen. Als de airco op de verkeerde plaats wordt gehangen koelt de airco je kamer niet goed of gaat hij rare geluiden maken. Daarnaast is het belangrijk om bij het plaatsen van je binnenunit te kijken of er genoeg ruimte is aan de wand of het plafond. Ook is het verstandig om vooraf na te gaan of de leidingen goed door de muur getrokken kunnen worden. Bij het plaatsen van de buitenunit moet je opletten dat de airco unit op een stevige vlakke ondergrond staat.
Kies het juiste koelvermogen
Bij het kiezen voor een airco is het belangrijk om op te letten of je airco wel het juiste koelvermogen heeft voor de ruimte waarin je de airco wilt plaatsen. Een airconditioner met een te groot vermogen zorgt namelijk voor schommelende temperaturen en een hoge energierekening. Een airco met een te klein vermogen verkoeld je kamer niet goed. Verstandig is dus te bespreken met je airco installateur hoe groot de kamer is en wat voor vermogen nodig is om deze goed te kunnen koelen.
Let op het geluid
Een punt wat mensen vaak vergeten is dat een airconditioner geluid maakt. Wil je bijvoorbeeld een airco in je slaapkamer? Dan wil je natuurlijk niet dat je nachtrust gestoord wordt door het geluid van je airco. Er is een groot verschil tussen de geluidsproductie van verschillende airco’s. Laat je dus altijd goed voorlichten over het geluidsniveau van jouw airco.
Kies het type wat bij jou past
De meeste mensen kiezen voor een split airco, maar er zijn nog veel meer verschillende type airco’s om tussen te kiezen. Dat maakt de keuze voor het juiste type niet altijd makkelijk. Van mobiele airco’s tot een geheel klimaatsysteem je hebt ze in alle soorten en maten. Wil je je airco kunnen verplaatsen of voor korte duur gebruiken? Kies dan voor een mobiele airco. Wil je een airco die meerdere ruimtes kan koelen? Dan kun je kiezen voor een multi split airco. Het belangrijkst is dat je een airco koopt die past bij jou situatie. Laat je dus altijd informeren door een goede aircospecialist.