Energieverbruik verminderen

Gemerkt al dan niet ongemerkt verslind je woning jaarlijks vele euro’s aan energie, doordat de faciliteiten binnen je woning onvoldoende zijn, verouderd zijn, gebreken vertonen of anderszins. Maar, waar hebben we het dan precies over?

Disfunctionele apparatuur

  • Een veroudere ketel kost vaak enorm veel geld in energieverbruik.
  • Disfunctionele zonnepanelen, die slechts een fractie opleveren dan wat verondersteld was.
  • Veel gebruikte apparaten, die een te laag energielabel bezitten (vooral een wasmachine en droger).

Isolatie

Ongemerkt kunnen er tochtstromen aanwezig zijn in de woning die voor een hogere energierekening zorgen. Als het ware wordt er voor de buitenlucht gestookt, aangezien de “verse lucht” telkens onafgebroken opnieuw wordt verwarmd. Een slechte of disfunctionele woningisolatie kan de oorzaak zijn, maar ook simpele zaken als tochtgaten (denk aan deurkieren etc). kunnen hieraan ten grondslag liggen. Tocht, of een onbehaaglijk gevoel, is nauwelijks weg te nemen door verwarming van de ruimte. Het blijft onbehaaglijk. Door een energiekeuring te laten uitvoeren kan er een hoop ergernis en onbehagen voorkomen worden.

Is er vocht in de woning aanwezig, dan is het zeer belangrijk een deskundige in te schakelen, zoals een energiekeuringsbedrijf. Zij kunnen middels zeer geavanceerde technieken alle achterliggende oorzaken opsporen en deze in kaart brengen.

Is een woning te vochtig dan is dit te herkennen aan:

  • Condensdruppels op de ramen (in het algemeeen, niet alleen na het koken)
  • Schimmelplekken achter kasten/ banken
  • Een waarneembaar klam gevoel in de woning
  • Enigszins vochtig aanvoelende kleding, bank, stoffen