Energie besparen in huis

De huidige gas- en energiemarkt

 

Het aantal gas- en energieleveranciers is de laatste 15 jaar de pan uitgerezen. Dit wordt mede veroorzaakt door de privatisering van de energiemarkt vanaf 1 juli 2004. Dit kan gunstig zijn voor de consument, omdat prijzen dus kunnen verschillen per leverancier. Alleen is de markt van gas en licht er door het grote aanbod niet overzichtelijker op geworden. Dit kan er toe leiden dat je als consument maar bij het oude vertrouwde blijft doordat je door de bomen het bos niet meer ziet. Jammer, want hierdoor kun je heel wat geld mis lopen. Het loont zeker de moeite om een keer de tijd te nemen je gas- en energieafname te vergelijken. Het is namelijk zo dat het bedrag wat je betaald aan energie is opgebouwd uit een vast bedrag (het vastrecht) en een bedrag dat afhankelijk is van je verbruik. De prijs die je betaalt voor je verbruik kan sterk variëren per maatschappij. Als je dus wilt besparen is het nodig om uit te zoeken bij welke leverancier je de laagste prijs betaalt. Hiervoor zijn duidelijke en overzichtelijke sites te vinden op internet. Het kost even wat tijd maar wat is er nou fijner dan om je energiekosten zo laag mogelijk te kunnen houden? Energie verbruik je nu eenmaal elke dag, en daar krijg je elke maand een rekening voor gepresenteerd. Hoe minder geld je elke maand hieraan kwijt bent, des te meer houd je over om te besteden aan leuke dingen zoals het interieur van je woning of een leuke vakantie. 

Wat kun je thuis doen om energie te besparen?

 

Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel het je kan opleveren als je de verwarming een paar graadjes lager zet, hem niet onnodig laat branden als er niemand thuis is, geen lampen laat branden in ruimtes waar je niet bent, spaarlampen gebruikt met name in lampen die veel branden, geen elektrische apparaten onnodig aan laat staan en eens kritisch kijkt naar al je elektriciteit slurpende apparaten in je huis. Zo is van bijvoorbeeld een droger bekend dat die enorm veel energie verbruikt. Het is daarom raadzaam om bij de aanschaf van elektrische apparaten te letten op het energie-label wat er op staat. Hoe zuiniger het apparaat is in het verbruik, des te minder je dat voelt in je portemonnee. Dus al is een apparaat met een zuinig energie-label misschien wel wat duurder in aanschaf en is de prijs van spaarlampen ook hoger dan die van gewone, verdient zich dat dubbel en dwars terug. Ook is het goed om naar je huis zelf te kijken. Is het goed geïsoleerd? Hoe beter dat gebeurd is, des te minder stookkosten je hebt. Voor de lange termijn zou je uit kunnen zoeken of het voor jou rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. 

Vergelijk en stap over

 

Dus wil je gaan besparen op je gas en licht? Ga dan nu je gas en licht vergelijken op Overstappen.nl