Welke type plissegordijnen?

Houdt u van lichtinval, maar ook van uw privacy? Dan zijn plisségordijnen ideaal. Met plisségordijnen bepaalt u zelf de mate van lichtinval en privacy. Bovendien zijn deze gordijnen leverbaar in tal van kleuren en maten. Ze gaan daardoor moeiteloos samen met vele interieurstijlen, van klassiek tot modern en industrieel. Belangrijk om te weten is dat plisségordijnen in verschillende typen verkrijgbaar zijn. Welk type is voor uw interieur het meest geschikt?

Het principe van het plisségordijn

Het woord 'plissé' is ontleend aan de Franse taal en betekent 'geplooid'. Een belangrijk kenmerk van plisségordijnen zijn dan ook de plooien in de stof. Het plisségordijn heeft een soort harmonica-effect; het kan strak worden opgevouwen, maar ook helemaal worden uitgevouwen. In opgevouwen staat is het plisségordijn klein en laat het een maximale hoeveelheid licht door. Een uitgevouwen plisségordijn zorgt voor maximale zonwering en beslotenheid.

Soorten plisségordijnen

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in zowel standaardmaten als maatwerk. Ook kunt u kiezen voor gewone plisségordijnen of duo-plissé. Een gewoon plisségordijn heeft een enkele laag stof. Bij een duo-plissé is er sprake van een dubbele stoflaag. In het laatste geval spreekt men ook wel van een honingraat plisségordijn. Bij plisségordijnen met enkele stof kunt u de bedieningskoorden door de koordgaatjes zien lopen. Bij een duo-plissé zijn deze koorden netjes weggewerkt in het midden van de stof. Een duo-plisségordijn kan bovendien naadloos tot drie meter breed worden besteld. Dit is vooral interessant bij grote ramen. En niet onbelangrijk: het honingraat plisségordijn heeft een energiebesparende en isolerende werking. Hierdoor houdt u 's winters de warmte zo lang mogelijk binnen, en blijft het in de zomer aangenaam koel.

Stoftransparanties

Naast een dubbele of enkele stoflaag kunt u ook kiezen uit verschillende stoftransparanties. Plisségordijnen zijn leverbaar in transparante uitvoeringen, maar ook in lichtdoorlatende of verduisterende. Wist u dat duo-plisségordijnen zelfs verkrijgbaar zijn in 100% verduisterende stoffen? Dit is ideaal voor een goede nachtrust.

Plisségordijnen voor draai- kiepramen

Ook voor uw draai- of kiepramen zijn plisségordijnen de perfecte oplossing. Met behulp van speciale klem- of wandsteunen kunt u het gordijn aan het kozijn bevestigen. Klemsteunen bieden het voordeel dat er niet hoeft te worden geboord. Wandramen bieden dan weer een stevige fixatie, zodat het plisségordijn op zijn plaats blijft als het raam wordt opengedraaid.

Top down bottom up plisségordijnen

Stelt u prijs op maximale flexibiliteit? Kies dan voor het top down en bottom up systeem. Hierbij kunt u zowel de bovenlat als de onderlat naar boven en beneden bewegen. Zo speelt u met lichtinval terwijl u toch verzekerd bent van maximale privacy.