Wat is een figuurzaagmachine?

 

De kans is groot dat je nog nooit van een figuurzaagmachine hebt gehoord. Dit is ook niet erg, want dit geldt voor wel meer mensen. Gelukkig hoeft de naam je niet veel te zeggen, maar zullen een aantal herinneringen van vroeger je dit wel weer bijbrengen. Neem bijvoorbeeld de handvaardigheid- en technieklessen op school. Hier mocht je vaak met begeleiding van de docent zagen op een elektrische figuurzaag. De machine was goed te herkennen aan zijn langwerpige en dunne zaagje om MDF-hout te kunnen zagen. Toch had de machine nog meer in zijn mars! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Veilig werken

De reden dat scholen gebruik maakten van figuurzagen en niet van decoupeerzagen had alles te maken met veiligheid. Het kleine en dunne zaagje die vaak niet dikker was dan een paar mm kon weinig schade aanrichten. Door een stalen buisje en kapje voor het zaagje was het haast onmogelijk om jezelf te verwonden. Mocht het dan toch een keer gebeuren dan had je vaak een klein wondje of schrammetje. Dit maakt de machine geschikt om kinderen kennis te laten maken met elektrische zaagmachines. Veel machines werkten door een aan en uit knop, maar het kwam ook weleens voor dat een voetschakelaar werd gebruikt.

Scherpe bochten

Je weet vast wel dat het onmogelijk is om met een cirkelzaag bochten te zagen. De decoupeerzaag of lintzaag zijn hierop handige vervangers. Toch hebben deze machines hoewel ze bekend staan om het figuurzagen een beperkte draairadius. Dit is bij een figuurzaagmachine eigenlijk niet het geval. De bochten kun je zo scherp maken als jezelf wilt. De kracht ligt hem in de snelle beweging en het dunne zaagje.

Zaagje vervangen

Wat je wel vaak tegenkomt is dat het zaagje door een wat wilde beweging kapot kan gaan. Gelukkig kosten de dunne zaagjes nauwelijks wat en kan het vervangen snel gebeuren. Er zijn daarmee ook zaagjes voor verschillende mogelijkheden en materialen. Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde metalen wilt zagen of als je een wat grover of juist fijner zaagje wilt. Al deze voordelen maakt de machine ideaal voor hobbyisten die bijvoorbeeld modelvliegtuigen maken.