Traplift die weinig ruimte inneemt? Kies voor een onopvallende traplift

Een veelgehoord argument om de aanschaf van een traplift uit te stellen tot het echt niet meer anders kan, is het feit dat een traplift een grote invloed heeft op het uiterlijk van uw trap en behoorlijk in het oog springt. Meestal een stoel onderaan de trap en een dikke buis als geleiderail die met pootjes stevig aan uw trap verankerd zit.

Gelukkig zijn niet alle trapliften hetzelfde, want ook binnen het totale aanbod trapliften bestaan modellen die bijna niet opvallen en er ook voor zorgen dat de trap nog goed beloopbaar blijft voor mensen die de traplift niet gebruiken. Compleet onzichtbaar wegwerken van een traplift is niet realistisch, maar tegenwoordig hoeft een traplift niet op te vallen.

Onopvallende traplift voor verschillende soorten trappen

Zoveel verschillende huizen, zoveel verschillende trappen. Een traplift is meestal maatwerk, hoewel er in de basis altijd de volgende drie soorten trapliften te onderscheiden zijn:

  • Traplift voor een rechte trap
  • Traplift voor een trap met één bocht
  • Traplift voor een trap met twee bochten
  • Traplift voor een wenteltrap (spiltrap)

 

Klaprail en inklapbare stoel

Om een traplift aanzienlijk minder op te laten vallen, is het mogelijk om een zogenaamde klaprail toe te passen. Ook als er naast uw trap een deur opent kan dit een goede oplossing zijn. Het onderste gedeelte van de geleiderail vouwt dan automatisch op wanneer u de traplift niet gebruikt en klapt naar beneden wanneer u de traplift nodig heeft. Door middel van een klaprailsysteem kunnen bovendien alle deuren aan het begin of einde van de traplift gebruikt blijven worden. Een inklapbare stoel maakt het geheel compleet en zorgt ervoor dat er veel ruimte bij de bestaande trap overblijft.

Een sierlijke hoogglans witte buis vormt de geleiderail voor deze stoel en volgt de lijn van uw trap. Aan u de keuze of deze buis aan de binnen- of buitenkant van de trap gemonteerd wordt.

Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden wat betreft de draaifunctie van de stoel. De zitting en de voetenplank zijn handmatig of automatisch inklapbaar. Een aantal modellen onopvallende trapliften maakt gebruik van een zogenaamde duorail: een rail die bestaat uit twee onderdelen, zodat de bovenste rail ook als trapleuning gebruikt kan worden. Slim!

Traplift kosten

Hoeveel kost een traplift gemiddeld? Dit is een veelgehoorde vraag waarop het antwoord verschilt, afhankelijk van de specifieke trapsituatie. We vroegen een trapliftexpert om meer informatie. Smienk Trapliften biedt al enkele jaren volledig gereviseerde trapliften aan, waardoor de aanschafkosten van een onopvallende traplift tot wel meer dan de helft goedkoper zijn vergeleken met een nieuwe. Benieuwd naar de prijs van een traplift voor uw woning? Bekijk de gemiddelde traplift kosten voor uw type trap.

Persoonlijk advies bij een traplift meestal noodzakelijk

Omdat een traplift veelal maatwerk vereist en het soort traplift afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en wensen, komt er in vrijwel alle gevallen een trapliftadviseur bij u thuis langs. Deze adviseur kan u alles vertellen over trapliften en weet precies wat wel, maar ook wat niet mogelijk is. Uw bestaande trap wordt opgemeten en het aantal benodigde bochten of draaiingen ingetekend. Na het bezoek wordt een offerte gemaakt en wordt deze na akkoord voor u op maat aangepast. Een onopvallende traplift kan vervolgens al binnen een tot twee weken geplaatst zijn. De meeste mensen sluiten bij het kopen van een traplift een onderhoudscontract af, waarmee een goede werking gegarandeerd is en maar liefst vijf jaar garantie op de traplift gegeven wordt.