Ook een droomtuin tijdens de slechte maanden? 5 tips!

Met trots show je je fleurige tuin aan je vrienden en kennissen. Je hebt alle adviezen uit de trendmagazines gevolgd en je tuin sluit naadloos aan op de rest van het huis. Je hebt als het ware een verlengde van je woonkamer gecreëerd. De zon benadrukt nog eens de aanwezigheid van bloemen in allerlei kleuren en de vuurkorf staat iedere avond op standje ‘megagezellig’. Je geniet dagelijks van je droomtuin, maar je bedenkt je: de winter ligt op de loer… Hoe zorg je ervoor dat je droomtuin in de winter een droomtuin blijft? Wij zetten een aantal tips op een rij!

Geen nep, maar kunst!

Voorkomen is beter dan genezen. In andere woorden: kunstgras in je tuin. “Nep” kun je het allang niet meer noemen, want kunstgras doet al jaren niet meer onder voor echt gras. Dit onderhoudsvrije gras is bij uitstek het mees

Bescherm planten tegen de vorst

Als je dan toch moet genezen, zorg er dan voor dat je je planten beschermt tegen sneeuw en vrieskou. Haal planten in pot naar binnen of zet ze op een beter beschutte plek in de tuin. Bloemen en planten die helemaal niet tegen vorst kunnen zul je in moeten pakken. Hiervoor zijn speciale vliesdoeken te koop, maar je kunt ook stro gebruiken.

Onkruid wieden…

Onkruidvrij in de winter? Dat is in Nederland meer uitzondering dan regel. Door de soms erg zachte winters hebben planten en bloemen niet goed door dat het winter is. Door deze ‘verwarring’ stoppen planten en bloemen soms niet met groeien. Bijkomend nadeel is dat ook onkruid soms niet stopt met groeien! Zie je onkruid in je tuin tijdens de winterdagen? Behandel dit dan hetzelfde als in de zomer: pak het bij de wortels aan!

Denk aan de kraan!

Sluit in het winterseizoen ook de buitenkraan af. Vaak wordt dit vergeten. Bij vorst kunnen de leidingen bevriezen en doordat het water uitzet kan de leiding springen! Geloof ons: dan ben je ver verwijderd van het genieten van de tuin.

Last but not least: geen zout

Strooi géén zout. Ik herhaal: strooi géén zout! Zout kan zowel planten en bloemen als bestrating beschadigen. Kies als alternatief voor bijvoorbeeld dooikorrels.