Tegels worden dunner en steeds groter

Dunnere tegels in steeds grotere afmetingen, niet alleen een designtrend maar ook goed voor het milieu. Met het gebruik als wandtegels en vloertegels ontstaan nieuwe ontwerpmogelijkheden die door binnenhuisarchitecten worden benut om zo goed als naadloze oppervlaktes met deze grote tegelplaten te creëren. Het maximale formaat dat geproduceerd kan worden is op dit moment één tegelplaat van 3,6 x 1,8 meter. Deze is natuurlijk ook op te delen in verschillende kleinere formaten zodat er af fabriek een grote keuze in zowel kleur, afwerking en in maatvoering beschikbaar is. De dunne tegels zijn geschikt wanden en vloeren. De wandtegels hebben een minimale dikte van 3mm terwijl de vloertegels met een dikte vanaf 6 mm worden geproduceerd. De iets dikkere uitvoering voor de vloer ontstaat door het opnemen van vezels die draagkracht en sterkte toevoegen.

De voordelen van dunne tegels

Een belangrijk voordeel dat bij het toepassen van dergelijke tegelproducten ontstaat is de mogelijkheid om de tegel over de bestaande tegelvloer of -wand aan te brengen. Hierdoor wordt het verwijderen van de bestaande afwerking en het glad afwerken van de ondergrond vermeden. Een enorm pluspunt bezien vanuit de besparing in arbeidsuren en het afvoeren van de oude wand- of vloertegels. Een ander voordeel is dat dunne tegels sterk en zeer licht van gewicht zijn, dit vermindert het materiaalgebruik bij productie en bij transport, wat het milieu ten goede komt. Ze kunnen ook gemakkelijk gesneden worden met een natte zaag, en in sommige gevallen (makkelijker met niet-versterkte platen) met een glassnijder. Omdat veel tegelfabrikanten hebben geïnvesteerd in de geavanceerde productietechnologie die noodzakelijk is om dit soort producten te fabriceren is er inmiddels een ruime keuze aan verschillende uitvoeringen, maten en tegeltinten verkrijgbaar. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

•             Cotto d’Este met de slanke en eigentijdse Kerlite tegelplaten, wordt vervaardigd in 3mm dikte met de maximale afmeting van 3 x 1 meter.

•             Laminam Linfa, een keramische serie van 3 meter lange en 3mm dikke tegelplaten met oppervlakte-effecten die allerlei effecten hout, katoen en kokosnoot imiteren. Linfa is gemaakt met 48% gerecycleerde inhoud.

•             Lea Ceramiche Slimtech Re-Evolution, 3mm keramieken tegels met een harsachtige textuur.

•             Refin Skin, 4.8mm keramische tegelplaten gemaakt met behulp van stofgedrukte technologie. Refin Skin beschikt over dezelfde technische en weerstand eigenschappen als wandtegels en vloertegels in een standaard dikte.

Alle pluspunten op een rij

Dunne tegels zijn geweldig voor het milieu, omdat ze 70% minder materiaal gebruiken bij de productie dan gewone keramische tegelproducten. Ook wordt er daardoor minder energie gebruikt tijdens de fabricage en het transport. Door het lichte gewicht zijn de grote tegelplaten ook toepasbaar in situaties waar dat eerder niet mogelijk was, bijvoorbeeld op wanden met minder draagkracht. Als laatste de kostenbesparing, dunne tegels in grote maten kunnen de benodigde werktijd verkorten omdat de oude vloer- of wandbedekking niet verwijderd hoeft te worden. Dit bespaart u uiteindelijk tijd en geld. Meer tegelnieuws in het Sani-bouw blog