Muizenval kopen? Wij helpen je op weg

Wat is de beste manier om muizen te bestrijden?

In Nederland leven er miljoenen huismuizen die zich maar al te graag verschansen in en rondom huizen en bedrijfspanden. Hoewel het uiterlijk van dit kleine zoogdiertje bij sommige mensen warme gevoelens opwekt, is een huismuis niet zo onschuldig als hij eruit ziet.

Muizen kunnen namelijk voor veel overlast zorgen zoals het aanvreten van je voedselvoorraad of een muffe geur in huis achterlaten door hun urine en uitwerpselen. Huismuizen kunnen ook ziektes met zich meedragen waardoor muizen in huis ook een gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren. Daarnaast planten huismuizen zich in een razendsnel tempo voort waardoor een gering muizenprobleem algauw uitgroeit tot een ernstige muizenplaag.

Reden te meer dus om zo snel mogelijk te beginnen met muizen bestrijden. Je kunt muizen bestrijden op verschillende manieren. Bij een beginnend muizenprobleem is een muizenval kopen vaak voldoende. Je kunt ook muizen bestrijden zonder ze te doden, door een diervriendelijke muizenval te kopen.

Waarom komen er muizen in mijn huis?

Muizen leven graag op een veilige en beschutte plek waar zij gemakkelijk voedsel kunnen vinden. Voor huismuizen zijn daarom kelders en zolders perfecte woonruimtes Ze vinden er de warmte en de beschutting die ze zoeken en het zijn daarnaast de ruimtes in huis waar mensen het minst vaak komen. Een ander voordeel van een woonhuis, is dat er altijd eten te vinden is. Zo kunnen ze er ’s nachts op uit gaan om de voorraadkasten te plunderen. Papieren of plastic verpakkingen vormen geen belemmering voor huismuizen, want ze knagen er eenvoudig doorheen om bij het voedsel te komen.

Beter dan muizen bestrijden, is voorkomen dat huismuizen jouw huis uitkiezen om te verblijven. Daarom is het verstandig om gaten en kieren in vloeren en muren goed te dichten. Een muis is namelijk in staat om zich via een kier van slechts vijf millimeter naar binnen te wurmen. Daarnaast is het belangrijk om vloeren en tafels altijd goed schoon te houden, want etensresten zijn nu eenmaal een gemakkelijke prooi voor muizen. Om te voorkomen dat ze je voedselvoorraad plunderen, is het verstandig om etenswaren in goed afsluitbare bakjes en potten te bewaren.

Hoe weet ik of ik muizen in huis heb?

Het kan gebeuren dat je de muizen in je huis niet meteen opmerkt. Ze zijn namelijk veelal ’s nachts actief wanneer jij al in je bed ligt. Je hoeft huismuizen echter niet te zien om erachter te komen of je een muizenprobleem hebt.

Er bestaan een aantal signalen die duiden op de aanwezigheid van muizen in je huis. Zo is het mogelijk dat er een onaangename urine-geur in je huis hangt. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook muizen als er aan verpakkingen van levensmiddelen is geknaagd. Hoewel muizen niet veel geluid maken, kun je ze ’s nachts wel horen trippelen en krassen.

Als je kleine uitwerpselen in huis vindt, dan is het vrij duidelijk dat het tijd is om muizen te bestrijden door bijvoorbeeld een muizenval te kopen.

Muizenval kopen om muizen te doden

Je kunt ervoor kiezen om de klassieke muizenval te kopen die bestaat uit het herkenbare houten plankje met daarop een metalen klem. Er zijn echter in de loop van de jaren veel nieuwe modellen op de markt gekomen van kunststof die je kunt hergebruiken om meerdere muizen te bestrijden.

Het voordeel is dat ze duurzaam zijn omdat je ze meerdere malen kunt gebruiken. Daarnaast zijn de moderne muizenvallen met klem eenvoudiger op te zetten zodat je niet het risico loopt dat je jezelf per ongeluk verwondt. Je kunt ook een elektrische muizenval kopen die de muis elektrocuteert. Deze muizenvallen bestaan uit een metalen plaat die een elektrische schok produceert op het moment dat de muis er overheen loopt. Het voordeel van deze manier van muizen bestrijden, is dat je zeker weet dat de muis op een pijnloze en snelle manier wordt gedood.

Muizenval kopen om muizen levend te vangen

Als je de muizen in je huis liever niet doodt, kun je overwegen om een diervriendelijke muizenval te kopen. In deze muizenval wordt de muis gelokt met bijvoorbeeld pindakaas of een lokmiddel zoals Provoke of Nara en vervolgens gevangen in een kooi.

Nadat de muis is gevangen, kun je deze loslaten in de vrije natuur. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de gevangen muizen vrijlaat op minstens één kilometer afstand van je huis. Wanneer je ze te dicht bij huis loslaat, zijn ze namelijk in staat om terug te keren … waardoor je opnieuw moet beginnen met muizen bestrijden.