Huren? Wees er snel bij

Nu de koopwoningmarkt is aangetrokken, huizenprijzen stijgen, en kopers elkaar weer verdringen, is de huurwoningmarkt eveneens aangetrokken; zowel in de vrije sector als binnen woningcorporaties. Zijn het de directe gevolgen van de groeiende economie?

Waarom is er krapte op de huurwoningmarkt?

Er zijn meerdere oorzaken die de krapte op de huurwoningmarkt veroorzaken op dit moment:

  • Men durft weer te verhuizen vanuit een koopwoning. Vanaf ca 2008 zat deze markt redelijk op slot en werd de woning vaak vooral vanuit noodzaak verkocht (scheiding, ouderdom, schulden).
  • Doordat men weer durft te kopen en daardoor te verhuizen, worden vooral veel huurwoningen binnen de vrije sector weer goed bewoond; de koper heeft maar al te vaak een tijdelijke overbruggingswoning nodig, om te bewonen tussen koop en verkoop van de eigen woning.
  • De afgelopen jaren zijn er vele nieuwe -toekomstige- huurders Nederland binnengekomen; vaak als vluchteling, die op den duur ook gehuisvest dienen te worden. Hierdoor zijn er veel huurwoningen nodig. Zoveel zelfs dat vele woningcorporaties de verkoop van huurwoningen hebben stil gezet.
  • Jonge stellen durven weer een woning te betrekken om te gaan samenwonen. Vaak gaat het dan om een huurwoning. Wil je als jong stel snel een huurwoning bewonen, dan kies je voor de vrije sector. Hier sta je immers niet vele jaren op een wachtlijst en beschik je over meerdere mogelijkheden in een buurt naar eigen keuze.
  • Het huren vanuit een woningcorporatie kent zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is de vaak (veel) lagere huurprijs dan de vrije sector kent. Ook kun je rekenen als huurder met een lager inkomen, op subsidies in bepaalde gevallen. Daarnaast kennen woningcorporaties een urgentielijst. Anderzijds zijn de aangeboden huurwoningen vaak gesitueerd in achterstandswijken, of minder populaire wijken. De vrije sector kent vaak fraaiere woningen, binnen betere woonwijken.

Conclusie

Er is op dit moment een krapte binnen de huurwoningmarkt. Wil je huren, zorg dan dat je tijdig ingeschreven staat binnen een woningcorporatie. Ook de vrije sector kent woningkrapte, vooral binnen de Randstad, toch kun je hier doorgaans vrij spoedig aan een woning komen.