Internet via glasvezel, wel of niet doen?

Het aantal manieren om op afstand te communiceren en gegevens uit te wisselen neemt nog steeds toe. Denk aan videoconferencing en internetbellen. Met glasvezel – dat datasnelheden van boven de 100 gigabyte per seconde mogelijk maakt – is dat geen enkel probleem.

Wat is glasvezel?

Glasvezelverbindingen worden gebruikt voor het snel en veilig verzenden van digitale informatie, die door speciale netwerkapparatuur wordt omgezet in lichtpulsen. Deze lichtpulsen flitsen door de glasvezel, waarbij de snelheid van de dataoverdracht wordt bepaald door het aantal lichtpulsen per seconde. Ofwel: hoe meer lichtpulsen per seconde, hoe hoger de bandbreedte.

De snelheden van het dataverkeer via glasvezel lopen uiteen van 100 megabits per seconde (Mbps) tot meer dan 100 gigabits per seconde (Gbps). Ter vergelijking: de maximale snelheid van ADSL komt vaak niet boven de 20 Mbps. De capaciteit van glasvezel is in wezen onbegrensd.

Wat kunt u met glasvezel?

Glasvezelverbindingen worden al jaren gebruikt voor het transport van vast en mobiel telefoonverkeer en internet. Door de hoge bandbreedte biedt glasvezel veel meer mogelijkheden dan alleen internet en telefonie. Ook toepassingen die veel ruimte vragen, komen hiermee binnen handbereik. Denk aan:

  1. Gamen met videobellen
  2. Telewerken
  3. HD tv streamen

Bij wie kunt u terecht?

Er is een veelvoud aan aanbieders beschikbaar tegenwoordig. Op verschillende websites zijn de pakketten te vergelijken.