De Nederlandse vlag: een symbool dat ons verbindt

Onze nationale driekleur heeft een lange geschiedenis
Wanneer er officieel iets te vieren valt in Nederland zoals de verjaardagen van ons Koninklijk Huis, Bevrijdingsdag of Koninkrijksdag (op 15 december), hangt de Nederlandse vlag uit bij overheidsgebouwen en vele particulieren. Op 4 mei hangt de vlag halfstok vanwege Dodenherdenking. Ook zien we onze nationale vlag bij bijzondere gebeurtenissen, zoals koninklijke huwelijken of het herdenken van een nationale ramp. Bij een overwinning tijdens de Olympische Spelen wordt hij gehesen en half juni zie je overal in Nederland schooltassen bungelen aan vlaggenstokken. We staan dan niet altijd stil bij de geschiedenis van onze driekleur. Vlaggen als symbool van een natie bestaan pas vanaf de 19e eeuw, bij ons vanaf 1813 bij het aantreden van onze eerste koning, Willem I. Daarvoor werden vlaggen gebruikt tijdens oorlogen en op zee bij handel en zeeslagen, zodat duidelijk was waar men vandaan kwam.

De kleuren en symboliek van de Nederlandse vlag
De Nederlandse vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en blauw, officieel vermiljoen, helderwit en kobalt. De breedte en hoogte van het doek verhouden zich als 3:2. Dit is in 1937 officieel verordend door Koningin Wilhelmina. Daarvoor was er ook een versie in oranje, wit en blauw. Deze werd gedurende de 80-jarige oorlog als eerbetoon gebruikt voor aanvoerder Willem van Oranje en staat bekend als de Prinsenvlag. Toch heeft het rood altijd de overhand gehad, ook op zee, omdat die kleur duidelijker zichtbaar is. Bij verjaardagen van de belangrijkste leden van ons Huis van Oranje wappert nu een oranje wimpel als eerbetoon. Verder staat de Nederlandse vlag symbool voor onze trots op het vaderland en inwoners daarvan bij bijzondere prestaties.

Het vlaggenprotocol en de Vlaginstructie
Er bestaat een officieel vlaggenprotocol, verwoord in de Vlaginstructie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij overheidsgebouwen mogen alleen op vaste dagen vlaggen hangen. Burgers hoeven zich hier niet aan te houden, maar het wordt als respectloos gezien als ze er niet goed mee omgaan. Vlaggen moeten na zonsondergang worden gestreken (neergehaald), of met schijnwerpers worden beschenen, zodat je de kleuren ziet. Ze mogen de grond niet raken en het verkeer niet hinderen. Op de vlag mogen geen extra versieringen worden aangebracht.
De Nederlandse vlag wordt met respect behandeld omdat hij representatief is voor onze onderlinge verbondenheid.

Wil je zelf je eigen vlag in huis halen, dan kun je hiervoor terecht bij speciale vlaggenwinkels zoals DVC.  Rond koningsdag vind je ze ook bij winkels zoals de HEMA of de Blokker.