Vlechtmaterialen voor stoelen

Ontdek en gebruik divers vlechtmateriaal voor stoelen. Het vlechten van je eigen stoelen kan schitterende meubelen opleveren die het interieur van je woning een landelijke uitstraling geven. Echter, voordat je begint met het vlechten van je stoelen, is het natuurlijk goed om te weten welke soorten vlechtmaterialen er zoal te koop zijn. Zo weet je zeker dat je het materiaal kiest dat past bij het eindresultaat dat jij voor ogen hebt.

Vlechtmateriaal voor stoelen. Foto: pexels
Vlechtmateriaal voor stoelen. Foto: pexels

Pitriet

Om te beginnen kun je kiezen uit pitriet. Dit populaire materiaal komt uit het binnenste gedeelte van de rotan liaan. Pitriet kan in diverse kleuren worden geleverd; naturel, gerookt of conisch. Voor wat betreft de gerookte variant: deze heeft een donkerbruine look. Naturel en conisch pitriet zijn licht van kleur.

Rotan

Hoewel rotan de verzamelnaam is voor alle soorten rieten vlechtmaterialen die er zijn, wordt de naam ook gebruikt voor het aanbieden van de lianen, zoals je ze in de tropen kunt vinden. Wanneer je rotan koopt, krijg je dus de gehele liaan geleverd. Belangrijk hierbij is om te weten dat de lianen (omdat ze rechtstreeks uit de natuur komen) niet altijd even vlak zijn. Daardoor kan het ook voor komen dat er een scherp randje op sommige stengels zit. Let hierop als je het materiaal gaat vlechten en vlecht de stengels met scherpe randjes niet in je stoel.

Wikkelband

Wikkelband is, in tegenstelling tot pitriet, plat. Je krijgt dus platte stengels die zeer geschikt zijn om stoelzittingen van te vlechten. Ook gebruiken imkers de stengels om bijenkorven van te maken.

Biezen

Met biezen kun je, net zoals met wikkelband, prima stoelzittingen maken. Dit vlechtmateriaal is dan ook zeer geliefd bij stoelmatters. Dat is ook de reden waarom dit product vaak in grote hoeveelheden aan eigenaren van een stoelenmatterij wordt geleverd.

Papiertouw

Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor het vlechten van stoelen uit Denemarken. Papiertouw kan behoorlijk lang meegaan, tot wel 30 jaar!

Webbing

Webbing wordt vaak gebruikt om rugleuningen van te maken. Maar ook voor stoelzittingen is het vlechtmateriaal zeer geschikt. Het materiaal heeft het kenmerkende ‘ronde gaatjes patroon’, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Je gevlochten stoel verven

Wanneer je jouw stoel hebt gevlochten, kun je ervoor kiezen om hem te verven. Op die manier kun je de kleur van het materiaal passend maken bij de rest van je inrichting. Vraag bij de leverancier van het vlechtmateriaal advies over welke verfsoort je het beste per materiaal kunt gebruiken. Zo heb je optimaal plezier van jouw nieuwe stoel!