WELKE PAN MOET IK GEBRUIKEN?

Een goede keuze van je pan zorgt ervoor dat u de beste kookresultaten sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder kunt bereiken. Of het nu gaat om dichtschroeien, sudderen of oppervlakkig frituren, de vorm en het materiaal van elke pan is ontworpen voor specifieke taken en net als een gereedschapsset hebt u de juiste voor de juiste taak nodig.
Het kiezen van de juiste pan maakt koken ook veiliger en zorgt ervoor dat uw technische vaardigheden zich vertalen naar het gerecht. Materialen, constructie en compatibiliteit zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste pan. Welk type pan is het beste voor welke taak?
Bij het overwegen van pannentypen zijn warmtebehoud, materialen en afwerking allemaal verschillend, wat het beste is voor welke taak? Wat is het verschil tussen een koekenpan en een wok? Hoe verschillen sautepannen van braadpannen?

Frituurpan

Deze pannen zijn over het algemeen vrij ondiep met een brede, platte basis voor een royaal contactoppervlak tussen voedsel en warmte. De licht naar boven gekeerde zijden maken het gemakkelijk om voedsel op je bord te gieten in één snelle beweging en de lange hendel houdt je op veilige afstand van elke hete spetterende vloeistof. Bak en braad en alles van kipfilet tot worst en gebruik een beetje olie om vocht uit je eten te verdrijven om extra knapperigheid te creëren.
Beschikbare materialen: aluminium, roestvrij staal, ijzer.
Een must-have in elke keuken, de steelpan is verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en kan ondiep of diep zijn, afhankelijk van uw behoeften. Ze hebben genoeg zijwand om de inhoud binnen te houden en hebben een lange hendel waardoor je genoeg kracht hebt om de zware inhoud op te tillen. Een goede steelpan zal alles kunnen, van gekookte aardappelen tot roerei en zoals de naam al doet vermoeden, is perfect voor het maken van sauzen of het opwarmen van soep.
Beschikbare materialen: roestvrij staal, triwall, koper.

Braadpan en Stoofpotten

Elke keuken moet minstens één heel grote pot hebben. Braadpan en stoofpannen zijn er in verschillende maten in een cirkelvormige of ovale vorm en hebben een dubbel handvatontwerp om u volledig te ondersteunen bij het optillen van de pan van de kookplaat naar de oven. De knusse, gesloten kamer zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig van de zijkanten straalt en zorgt voor een stabiele temperatuur gedurende lange tijd, waardoor het de nummer één keuze is voor slow cooking (draadjesvlees bijvoorbeeld), casseroles en stoofschotels.
Beschikbare materialen: roestvrij staal, gietijzer.

Sauté Pan

Sauteerpannen hebben een brede basis en hoge zijkanten om te voorkomen dat je ingrediënten overbevolkt raken en ontsnappen als je de pan verdringt. Sautéing roept op voor snelle temperatuurveranderingen, dus het is belangrijk dat u investeert in een responsieve pan met een groot oppervlak om uw voedsel tot in de perfectie bruin te kleuren zonder het te gaar te maken. Saute-pannen kunnen verschillende kooktaken aan, van het aanbraden van vlees tot het verminderen van een pan-saus.
Beschikbare materialen: roestvrij staal, aluminium, tri-muur, koper.

Wok

Wokken hebben het meest herkenbare ontwerp van alle pannen. De breed gebogen zijkanten worden warm en zorgen ervoor dat voedsel kan worden gegooid en geroerd zonder te veel olie te gebruiken, zodat uw ingrediënten hun textuur en smaak behouden. Wokken staan ​​bekend om hun gebruik met oosterse kooktechnieken zoals roerbakken, stomen en frituren. Traditionele wokken hebben een ronde basis die kan worden gebruikt op gasfornuizen met een steunring, terwijl moderne wokken een vlakke basis hebben die compatibel is met elektrische en inductiekookplaten.
Beschikbare materialen: zwart ijzer, aluminium, staal.

Paella Pan

Alle smaak voor paella zit op de bodem van de pan, dus paella-pannen moeten een groot oppervlak hebben om de hoeveelheid rijst die de goede dingen bereikt te maximaliseren. De dubbele handgrepen geven je de flexibiliteit om de inhoud van de pan te gooien om te zorgen dat er niets aan de bodem blijft kleven. Je bent niet beperkt tot het koken van paella in deze pannen, het grote formaat betekent dat je hele gezinsmaaltijden in één keer kunt bereiden.
Beschikbare materialen: aluminium, staal.

Crêpe Pan

Toegewijde crêpe pannen hebben over het algemeen een grote platte basis en ondiepe zijden speciaal gemaakt voor het glijden van de crêpe van pan tot bord in een perfect stuk. De vorm van de pan zorgt ervoor dat een dunne laag gemakkelijk wordt verspreid, zodat uw pannenkoeken en pannenkoeken gelijkmatig en snel worden gekookt.
Beschikbare materialen: aluminium, zwart ijzer, staal.

Koekenpan

Koekenpannen kunnen rond of vierkant van vorm zijn en worden geleverd met een platte of geribbelde bodem, afhankelijk van de afwerking die u wenst. Ze zijn bestand tegen intense, droge hitte om vlees direct te laten schroeien om de sappen en smaken binnen te houden, je kunt ook groenten en vis een gegrilde afwerking geven zonder al zijn smaak te onderdrukken door langdurig te koken. Kies een maat die relevant is voor het aantal mensen waarvoor je kookt.
Beschikbare materialen: gietijzer, anti-aanbak.