Nieuwbouw kopen? Aspecten waar je op moet letten

 

Het kopen van een nieuwbouwwoning is altijd spannend. Je weet immers nooit wat je precies krijgt. Je kunt niet zomaar binnenlopen voor een bezichtiging, je zult het met tekeningen en beloftes moeten doen. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op het kopen nieuwbouw.

Weet wat je wilt

Voordat je gaat kijken naar de nieuwbouw, ga je eerst na wat je nou écht wilt. Bedenk dit niet alleen, schrijf het ergens op en maak een lijstje met wensen en eisen. Dit is ook het perfecte moment om een goed budget voor jezelf op te stellen. Als je dit goed voor ogen hebt kun je een stuk beter keuzes maken over wat realistisch voor je is en waar je je al snel overheen kunt zetten. Dit kun je ook door een hypotheekadviseur laten checken, of jij bijvoorbeeld met je huidige baan of financiële situatie een bepaald budget kan halen of dat je hoger of lager moet zitten.

Gebruik de meerwerklijst

Een nieuwbouwwoning wordt gebouwd met een meerwerklijst. Dit is een lijst waarin alle werkzaamheden staan die uitgevoerd worden voor de oplevering van de woning. Bekijk deze goed, want je kunt het nu nog aanpassen. Je kunt er werkzaamheden aan toevoegen, maar ook sommigen weghalen. Zo kun je nog best wat besparen. Vaak zijn bepaalde klussen goedkoper als het huis nog niet af is, omdat het dan makkelijker is om de klus uit te voeren. Ben er dus tijdig bij en zorg dat je alert bent over wat je wilt. Voor meer over wat je allemaal op deze lijst kunt zetten, bekijk https://www.bouwaanrader.nl/ voor inspiratie.

Wees kritisch op de oplevering

Wanneer de bouw van een nieuwbouw afgerond is en de woning wordt aan je opgeleverd, ga dan kritisch na wat er allemaal gedaan is. Kijk ook hier weer naar de meerwerklijst en of alles correct gedaan is. Je kunt op dat moment nog aspecten aanstippen en regelen. Als je bepaalde bouwfouten pas merkt na een aantal jaar, wordt het een stuk lastiger en duurder. Neem eventueel een expert mee.