Nieuwe aanbouw aan huis, wat kan?

Een aanbouw aan de woning is een perfecte manier om een stuk extra ruimte en licht in de woning te krijgen. Er zijn veel opties en het zal een flinke klus zijn, dus vandaar zijn hier een aantal tips.

Skelet van de aanbouw

Een aanbouw begint altijd bij een skelet, dit is het frame waar alle andere elementen in komen te vallen. Hierin zijn drie opties:

  • Metalen skelet: Een metalen skelet heeft een industriële look en geeft je door de sterkte de optie om met veel ramen te werken. Het oogt strak en modern, en laat enorm veel licht binnen. Je kunt het skelet ook opvullen met ander materiaal.
  • Houten skelet: Een houten skelet heeft veel grote voordelen, die vooral neerkomen op duurzaamheid, prijs en bouwgemak. Omdat hout zo makkelijk te bewerken is, is dit ook bij uitstek de meest flexibele optie. Het is niet zo stevig als metaal, waardoor de opties voor bijvoorbeeld grote ramen iets teruggedrongen worden. Dit is de beste optie voor doe-het-zelvers Woonnu heeft hierover meer inspiratiemateriaal.
  • Gemetseld skelet: Voor de meeste huizen zal dit het meeste in de bestaande stijl vallen. De aanbouw zal dan niet direct als nieuwe aanbouw te zien zijn, maar als natuurlijke uitbreiding van de woning. Het is een stevige optie waardoor je dus ook weer veel vrijheid hebt bij het plaatsen van bijvoorbeeld ramen of andere materialen.

Ontwerp van de aanbouw

Een belangrijke factor is het kiezen wat voor soort aanbouw je nou eigenlijk wilt. Hier zijn veel opties, vooral binnen de stijl- en materiaalkeuze. Uiteraard is vrijwel alles mogelijk. Een groot onderscheid is wel te maken, houd je de aanbouw in de exacte stijl van de bestaande woning, of laat je het juist contrasteren? Beide hebben leuke effecten. Zo kun je een wat ouder huis opfleuren met een moderne aanbouw, of een modern huis in dezelfde stijl een hele stuk uitbreiden.