Eetkamer decoratie

De eetkamer is een belangrijk onderdeel van de woning. Aan de eettafel wordt iedere dag toch een behoorlijke tijd doorgebracht. Er worden soms zeer serieuze gesprekken gevoerd en hopelijk ook regelmatig dolletjes gemaakt. Tijdens het avondeten wordt de dag doorgenomen en wordt er vaak al besproken wat er de volgende dag gegeten gaat worden. Kortom, de eetkamer is een ruimte waar je je graag op je gemak wilt voelen. Om dit te creëren is het belangrijk dat de ruimte ook gezelligheid en sfeer uitstraalt. Daarom geven je wat eetkamer decoratie ideeën om dit doel te realiseren.

1. Definieer je woonstijl

Allereerst is het belangrijk dat de eetkamer inricht volgens een woonstijl die bij je past. Er zijn veel stijlen zoals;

 • Industrieel
 • Landelijk
 • Modern
 • Klassiek
 • Scandinavisch

Dit zijn slechts een aantal (bekende) voorbeelden van eetkamer stijlen. Kies een stijl die bij je past en ga dan verder met decoreren. Verdiep je echt in de stijl om te bepalen of deze stijl echt jouw smaak is voordat je meubels en accessoires gaat aanschaffen. De woonstijl kiezen is namelijk de basis van de eetkamer decoratie. Doe hier dus eerst goed onderzoek naar.

2. Kies passend meubilair

Meubels zijn zeer prominent aanwezig in de eetkamer. Het zijn behoorlijke blikvangers. In de eerste tip hebben we je geadviseerd om eerst een woonstijl te bepalen voordat je gaat inrichten. Het meubilair is een belangrijk onderdeel van deze woonstijl. Het dient met elkaar in contrast te staan. Houdt ook rekening met het gezelschap. Als je bijvoorbeeld (kleine) kinderen hebt, dan is het verstandig om een eettafel en stoelen te kiezen waar de kinderen makkelijk aan/op kunnen zitten. Heb je geen kinderen? Dan is een hogere eettafel met barkrukken wel een gaaf idee. Een leuke toevoeging aan de eetkamer is een klein wijnrekje.

3. Ga voor passende accessoires

Naast het meubilair maken accessoires de eetkamer ook een stuk aantrekkelijker. Houd ook hier weer rekening met de woonstijl die je gekozen hebt. Leuke accessoires die je eetkamer opfleuren zijn:

 • Vazen
 • Design lampen
 • Planten
 • Vloerkleed
 • Schilderij
 • Hippe klok

Ondanks dat vandaag de dag bijna alles digitaal gebeurd, zijn kookboeken een zeer welkome toevoeging aan de eetkamer. Waarom? Omdat de kookboeken steeds in het zicht staan zal het je eerder stimuleren een kijkje hierin te nemen en tot nieuwe ideeën te komen. Zo houd je veel variatie in het eten en dat komt (meestal) de sfeer aan te eettafel ten goede.