4 Veel voorkomende ongedierteplagen en wat je eraan kunt doen

Het maakt er niet uit waar je woont, iedereen kan te maken krijgen met ongedierte. De ene soort is hardnekkiger dan de ander, maar uiteindelijk wil iedereen zo snel mogelijk weer van de plaag af. Nu vraagt elke soort ongedierte om een andere bestrijding.

Muizen en ratten

Muizen zien er erg schattig uit, maar je wilt ze niet in huis hebben. Laat staan een grote rat. Als je ze eenmaal in je voedselvoorraad hebt, is dit natuurlijk smerig, onhygiënisch en ze brengen ziektes met zich mee. Muizen en ratten planten zich snel voort, dus je moet er gauw bij zijn.

Er zijn meerdere middelen om van deze dieren af te komen. Dit kan met diervriendelijke vallen waarna je ze in het bos weer vrijlaat. Maar het is ook mogelijk om ze te doden met bijvoorbeeld gif, klemmen of elektrische muizenvallen. Gif is helaas wel heel belastend voor het milieu.

Bedwantsen

Bedwantsen zijn hardnekkige diertjes die je echt niet in huis wil hebben. Als je bedwantsen in een kamer hebt gezien, moet je ruimte zo goed mogelijk isoleren om verspreiding door de rest van het huis te voorkomen. Je kan een plaag onder controle houden door je huis grondig schoon te maken en insecticiden te gebruiken. Maar voor het beste resultaat kan je het beste professionals inschakelen, die kunnen met de juiste middelen elke bedwants doden.

Wespen

Wespen in je tuin word je niet vrolijk van. Enkele wespen kan je makkelijk doden door een wespenval met ranja. Je kan deze vallen kopen maar ook heel makkelijk zelf maken van een oude frisdrank fles.

Als je meerdere wespen ziet, dan is de kans groot dat je een wespennest in je tuin hebt hangen. Een wespennest moet je nooit zelf weghalen. Boze wespen zijn best gevaarlijk, vooral als je het nest verstoort. Alle wespen zullen je dan proberen aan te vallen. Laat het weghalen van een wespennest dan ook over aan een professional.

Houtworm

De houtworm is funest voor al het hout in je huis of tuin. Het is niet de worm zelf, maar de larve die voor de schade zorgt door zijn gegraaf. Je kunt de houtworm bestrijden door een gif te gebruiken wat je in de boorgangen spuit. De larven en houtwormen zullen dan vanzelf sterven. Mocht het na de eerste poging niet lukken, dan het ook hierbij handig om een professional in te schakelen.

Bekijk de Tuincentrum openingstijden voor de aankoop van ongedierte bestrijdingsproducten.