Hoe creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin?

Steeds vaker zet de trend door dat mensen liever van hun tuin willen geniet in plaats van alleen maar aan het tuinieren zijn. Deze mensen zijn vaak opzoek naar een onderhoudsvriendelijke tuin. Echter wanneer de tuin al aangelegd is, is het niet meer mogelijk om hier een onderhoudsvriendelijke tuin van te maken. Hier dient bij het ontwerp en de inrichting al rekeningen gehouden mee te worden. Hoe creëer je nou precies een onderhoudsvriendelijke tuin? Je leest het in dit artikel.

De bestrating

Het ontwerp van de tuin begint bij de bestrating. De tuin kun je op meerdere manieren bestraten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om veel planten te plaatsen, maar hierdoor word je tuin onderhoudsintensief. Bestrating is erg onderhoudsvrij vergeleken met gras, mensen die weinig aan hun tuin willen doen kunnen dus het beste kiezen voor zoveel mogelijk bestrating. Wel zorgt bestrating voor onkruid, wie grote tegels neemt verkleint dit echter wel enorm.

Bomen en andere beplanting

Bomen en beplanting zorgen vaak voor veel werk. Bomen hebben veelal een enorm bladerdak en in de herfst komt dit dak ieder jaar weer naar beneden. Voor mensen met groene vingers is dit natuurlijk erg leuk en helemaal niet vervelend, maar mensen die geen zin hebben om iedere dag de bladeren op te vegen kan dit al gauw een irritatiepuntje worden. Ook moeten bomen en beplating vaak bijgehouden worden in de vorm van snoeien, iets wat ook erg veel tijd en moeite kost.

Bewatering

Natuurlijk kost het water geven van beplanting ook erg veel tijd in een tuin met veel beplanting. In grote tuinen ontkom je er niet aan, je kunt immers niet een hele grote tuin bestraten. In dit geval gaat de bewatering van te tuin erg veel tijd kosten. Echter zijn er wel oplossingen voor dit probleem, je kunt namelijk een beregeningspomp kopen. Een beregeningspomp is een zelf aanzuigende pomp en wordt veelal gebruikt voor het bewateren van grote tuinen.