5 handige tips om je woning rollator vriendelijk te maken

Wanneer je zelf een rollator moet gaan gebruiken, maar nog meer wanneer iemand die je dierbaar is dat moet gaan doen, is het van belang dat je woning rollator vriendelijk wordt. Dat hangt natuurlijk van allerlei zaken af. Deze 5 tips kunnen je helpen.
 

1 Begin bij de rollator

Nog voor aan de tips met betrekking tot de woning kan worden begonnen is iets anders heel belangrijk. Je kunt immers pas gaan inrichten wanneer je weet met welke rollator je te maken hebt. Wacht dus met inrichten tot na het kopen van de rollator, bijvoorbeeld bij rollator.shop. Daarmee is alvast de eerste belangrijke horde genomen.
 

2 Drempels

Het spreekt misschien voor zich, maar de lastigste horde in huis met een rollator is natuurlijk altijd de drempel. Probeer dus zoveel als mogelijk de drempels weg te nemen. Dat geldt natuurlijk zeker ook binnenshuis. Zo wordt het manoeuvreren een stuk gemakkelijker gemaakt. Wanneer een drempel niet weg kan, zorg dan in ieder geval dat deze gemakkelijker te nemen wordt.
 

3 Binnen of buiten

Het is ook slim om verschillende rollators te gebruiken. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat een gemakkelijker te gebruiken binnenrollator absoluut tot de collectie moet behoren. Deze is bijvoorbeeld lichter in gewicht waardoor deze een flink stuk gemakkelijker te sturen is. Dat neemt veel zorgen weg. Vooral het sturen in kleine ruimtes is immers een aandachtspunt.
 

4 De inrichting

Haal de dingen die eigenlijk geen functie hebben zo veel als mogelijk weg. Probeer daarnaast de looproute zo breed als mogelijk te houden. Wanneer de grond vrij is en de paden lekker breed zijn, dan wordt het een stuk gemakkelijker om met een rollator door het huis te kunnen bewegen. Dit hoeft bovendien helemaal niet moeilijk te zijn om voor elkaar te krijgen.
 

5 De deuren

Als het dan toch over bredere doorgangen gaat, laat dan ook zorgen voor de deuren. Dit kan waarschijnlijk niet eigenhandig worden gedaan, maar is wel heel goed mogelijk. Een wat bredere deur maakt het direct een stuk toegankelijker voor mensen die met een rollator moeten lopen. Een goede aannemer kan dit zonder al te veel moeite in iedere woning op een goede manier voor elkaar krijgen.