Bespaar op je energieverbruik

In de woonkamer kan een gemiddeld huishouden veel besparen op het energieverbruik. Door te letten op de verwarming of door het isoleren van de woonkamer kun je honderden euro’s per jaar gaan besparen. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Verwarming

Als je wilt besparen op je gasverbruik kun je standaard de verwarming een graadje lager zetten. Dit merk je namelijk niet snel en het is ook een kwestie van gewenning. Als je niet thuis bent kun je de verwarming laag of zelfs uit zetten. Zorg er ook voor dat de deur naar de gang of buitendeur gesloten wordt. Slaapkamers en kamers waar je niet voor lange tijd bent kun je het beste ook niet verwarmen. Daarbij is het gezond om te slapen in een kamer die lekker koel is. Heb je het toch koud? Pak dan een extra/warme deken. Hierdoor kan de warme lucht niet verdwijnen. Ook is het belangrijk om met tochtstrippen kieren en gaten af te sluiten. Tenslotte kun je ’s avonds de gordijnen sluiten, hierdoor blijft de warme lucht beter binnen. Zorg er dan ook voor dat deze gordijnen de radiatoren niet bedekken.

Isolatie

Isolatie zorgt voor een prettigere leefomgeving en een goed geïsoleerde woning scheelt ontzettend in de stookkosten. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Veel mensen beginnen met vloerisolatie (vaak in combinatie met kruipruimte isolatie). Ook is het mogelijk om de muren of het plafond onder handen te nemen.  Er zijn drie manieren voor het isoleren van de muren:

Spouwmuurisolatie is het opvullen van de tussenruimte tussen de binnen- en buitenmuur (ook spouw genoemd). Het voordeel is dat er geen grote breekwerken nodig zijn.
De buitenmuur isoleren langs buiten kan als er geen spouw aanwezig is. Hierdoor verlies je geen binnenruimte en na het aanbrengen van de laag isolatie wordt de gevel met een nieuwe gevelbekleding afgewerkt.
Isoleren aan de binnenkant is ook mogelijk maar het grote nadeel is dat je hierdoor ruimte verliest en er kunnen koude bruggen ontstaan. Dit zijn zwakke schakels in de buitenschel van de woning die voor warmteverlies, condensatie, geurhinder en schimmel zorgen.

Zoals hierboven aangegeven is ook plafond isolatie een optie om een prettigere leefomgeving te creëren. Hierdoor blijft de warmte goed binnen en verminder je ook omgevingsgeluiden. Het is ook niet duur om het plafond te isoleren en het zorgt zowel in de winter als in de zomer voor een aangename temperatuur in huis.

Het is niet moeilijk om te besparen op je energieverbruik. Als je de financiële middelen hebt kun je de woning isoleren. Heb je dat geld op dit moment even niet dan kun je altijd maatregelen nemen waardoor je minder verbruikt aan gas. Het is een kwestie van wennen aan de nieuwe levensstijl en een fijne verrassing aan het einde van het jaar als je hierdoor geld terug krijgt van je leverancier! Wil je ook eens kijken of een andere leverancier misschien beter bij je huishouden past? Via de website van Independer kun je makkelijk je energie vergelijken en vervolgens een nieuw energiecontract aanvragen.

Deze advertorial is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.