Duurzame meubels, zó help je het milieu

Als redactie van Wonen-interieur.com omarmen wij duurzame projecten op gebied van wonen, tuin en wat dies meer zij. Op vele fronten kun je als consument je steentje bijdragen zonder dat dit al te veel moeite kost, want het moet wel leuk en gemakkelijk blijven, toch?

Duurzaam hoeft niet lastig te zijn

Vooralsnog nemen we in weinig gevallen ‘het milieu’ als doorslaggevende factor mee als bepalende keuze waar wij onze meubels aanschaffen. Het gros van de consumenten is daar helemaal niet mee bezig tijdens de zoektocht naar kekke lifestyle meubelen, laten we eerlijk zijn.

Komt de berg niet naar Mozes, dan komt Mozes naar de berg zou je kunnen stellen; steeds meer lifestyle meubelshops passen hun duurzaamheidsbeleid aan. Logisch, want toekomstgericht ondernemen valt of staat straks bij een “eerlijk duurzaamheidsbeleid” (goh, wat klinkt dit politiek correct, maar toch naar waarheid).

Op dit moment bestaan er voornamelijk twee duurzaamheidstromingen binnen de meubelbranche. Eén variant is gericht op de verwerking van duurzaam verkregen hout (snelgroeiende bomen, uit speciaal geselecteerde bossen, die geen oerbomen bevatten), waar andere producenten zich richten op de herbeplanting van bomen. In het laatste geval moet je denken aan één boom voor ieder verkocht meubelstuk.

Waar koop jij je meubels?

Niemand heeft zin om met een uitgestippelde routekaart onder de arm de lokale ‘duurzame meubelshops’ te bezoeken. Er zouden situaties kunnen ontstaan waarbij die super hippe, leuke meubelzaak overgeslagen zou moeten worden: want niet duurzaam. Dát willen we dus niet.

Wat willen we dan wel? Hoe kan het leuk blijven zonder allerlei concessies te doen? 

Het antwoord is niet zo moeilijk eigenlijk. Ook duurzame meubelshops zijn oververtegenwoordigd op internet. Zo ook die kekke-shopjes. Ons kwam een mooi project onder ogen, namelijk dat van Furn.nl.

Wat is Furn?

De makers van Furn.nl hebben zich toegespitst op het leveren van meubels tegen het “één boom voor één meubelstuk” principe. Koop je er een meubelstuk (vaak vanaf € 100/ aankoop, om kosten niet boven de baten te laten uitstijgen; ergens zal een grens getrokken moeten worden), dan wordt een stuk van de opbrengst ter beschikking gesteld aan de beplanting van een nieuwe boom.

Het leuke van Furn.nl, wat ons betreft, is dat zij eigenlijk een meubel-zoekmachine zijn. Uitsluitend fabrikanten die meedoen aan het bomenproject bieden er hun meubels te koop aan. De keuze is dus helemaal niet beperkt, maar eerder gigantisch groot!

Kijk, zo komen we al een heel eind de goede kant op. En nu allemaal naar Furn.nl!