Niets zo persoonlijk als kunst

Kunst kun je op bijzonder veel plekken op de kop tikken. Verzamelaars en liefhebbers weten dit als    geen ander. Vanzelfsprekend is een bezoek aan een galerie, of kunstveiling niet voor iedereen weggelegd, maar tweedehands kunst- en antiekmarktjes kunnen je soms aangenaam verrassen. Teveel gedoe en niet naar jouw smaak? Dan koop je gewoon online.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat komt er bij jou aan de wand?

Wat je er voor betaalt hebt doet er eigenlijk niet zo toe; zolang kunst maar iets bij de toeschouwer teweeg brengt. Objecten, eigenlijk alle objecten die zich in je woning bevinden, geven een bepaalde energie af, die de toeschouwer ontvangt. Die energie is overigens persoonlijk. Waar de één blij van wordt, bijvoorbeeld ‘donkere luchten aan de horizon’, zal de ander telkens weer even huiveren bij de aanblik ervan. De toeschouwer ontvangt in het laatste geval negatieve energie.

Schilderijen betekenen dus meer dan alleen een aanvulling van je interieur. Wees je daar bewust van. Zorg dat het schilderij wat je uitzoekt over de juiste, persoonlijke energie beschikt waarnaar je zoekt.

Een niet nader te noemen kennis van ons heeft bijvoorbeeld een levensgroot, impressionistisch olieverfschilderij van “Tony – Scarface” aan de muur. Hoe kómt iemand erbij? Waarom zou je zoiets willen? En toch, het past binnen de setting. Nogal ordinair normaliter, maar niet binnen kennis’ zijn interieur, daar is het een aanvulling, een statement. Een vondst zou ik het zelfs willen noemen.

Handbeschilderd duur?

Op duizend-en-een plekken vind je replica’s van kunst. Een van de bekendste aanbieders hiervan is het geel-blauwe woonwarenhuis uit Zweden, je weet wel, van de gehaktballetjes. Echter, de replica’s die je daar aantreft bestaan vrijwel vooral uit prints of kopieën. Wil je een stap verder gaan, dan ga je voor echte kunst.

Betaalbare kunst kom je vooral online tegen is onze ervaring. Vanaf zo’n € 150 beschik je al over een handgeschilderd schilderij. Bezoek je een art-webshop dan kom je daar van alles tegen: olieverfschilderijen, abstracte kunst, maar ook levensgrote schilderijen. Sommige schilderijen zijn ware pareltjes, waar andere soms van een tenenkrommend gehalte zijn.

Welke kunst-website je ook bezoekt; struin vooral op je gemak door de collecties. Laat de beelden op je inwerken. Keer een dag later nog eens terug naar de website in kwestie. Wordt je oog toch telkens weer naar dat ene schilderij getrokken, dan zou dat ‘m zomaar kunnen zijn: de perfect match!